Ostropest Plamisty (Silybum marianum) to roślina jednoroczna, pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego (Europa Południowa, Egipt, Izrael, Turcja). Rozprzestrzenił się w wielu rejonach świata. Występuje również w Polsce jako roślina uprawna, czasami zdziczała, swoim wyglądem przypomina popularny oset.
Ostropest Plamisty uprawiany jest dla potrzeb przemysłu farmakologicznego (zioło) oraz jako roślina ozdobna.
Owoce tej rośliny zawierają do 2-3% sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wytwarza się z nich m.in. lek Sylimarol (w postaci pastylek). Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę.
Lek ten ma zastosowanie zarówno profilaktycznie (np. podaje się go ludziom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu), jak i lecznicze – przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce, w trakcie leczenia nowotworów. Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących.
Właściwości zdrowotne:
- działanie przeciwzapalne
- stymuluje regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby
- działanie odtruwające
- chroni wątrobę przed licznymi truciznami, m.in. takimi, jak: alkohol, dwusiarczek węgla, pestycydy, a nawet truciznami muchomora sromotnikowego.
Interakcje:
Hamuje aktywność CYP i innych enzymów. Prowadzi to do osłabienia działania takich leków jaki metronidazol (o 50%).
Zbiór i suszenie:
owoce zrywa się po przekwitnięciu i suszy. Z dolnych liści rośliny można przyrządzać zdrowe sałatki.
Stosowanie:
Profilaktycznie - 1 szklanką wrzątku zalać 1 łyżkę zmielonych nasion.
Parzyć 10-15 min.
Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby.
Możliwe skutki uboczne:
W zalecanych dawkach leczniczych ostropest nie wykazuje działania szkodliwego nawet przy długotrwałym stosowaniu. W trakcie stosowania możliwe jest wystąpienie zaburzeń żołądkowo - jelitowych. Sporadycznie obserwowane jest łagodne działanie przeczyszczające.
W przypadku wystąpienia innych objawów niepożądanych, należy poinformować o nich lekarza.