O S T R O P E S T P L A M I S T Y
mielony
Ostropest plamisty (Silybum marianum): gatunek rośliny należący do rodziny złożonych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: Europa Południowa, Egipt. Izrael, Turcja. W Polsce roślina uprawna, czasami zdziczała. Roślina jednoroczna, swoim wyglądem podobna do ostów.
1. Zastosowanie:
Roślina uprawna: uprawiany dla potrzeb przemysłu farmakologicznego (zioło) oraz jako roślina ozdobna.
2. Roślina lecznicza:
Surowiec lekarski: owoce zawierające do 2-3% sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wytwarza się z nich m.inn. lek Sylimarol (w postaci pastylek). Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę.
Lek ten ma zastosowanie zarówno:
- profilaktycznie (np. podaje się go ludziom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu) jak i
- leczniczo - przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce, w trakcie leczenia nowotworów.
Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących.
Działanie: przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim odtruwające.
Chroni wątrobę przed licznymi truciznami, m.inn. takimi, jak: alkohol, dwusiarczek węgla, pestycydy, a nawet truciznami muchomora sromotnikowego.
Interakcje: hamuje aktywność CYP i innych enzymów. Prowadzi to do osłabienia działania takich leków jak metronidazol (o 50%) i indinowir (nieznacznie).
Stosowanie: można dodawać do sałatek, warzyw na parze, musli, wypieków.
W postaci naparu: 1 łyżeczkę proszku zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem ok. 5-10 min. Odstawić na 15 min. i następnie przecedzić.
Dawkowanie: zwykle stosuje się 2-3 łyżeczki ostropestu na dobę.
Skład: ostropest mielony 100%
Masa netto: 1 kg
Najlepsze do spożycia przed: 07.05.2016
Kraj pochodzenia: Polska
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|