Ostropest plamisty (Silybum marianum): gatunek rośliny należący do rodziny złożonych.
Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: Europa Południowa, Egipt, Izrael, Turcja.
Zastosowanie:
Surowiec zielarski: owoce, zawierające do 2-3% sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wytwarza się z nich m.in. lek Sylimarol (w postaci pastylek). Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę.
Lek ten ma zastosowanie zarówno profilaktycznie (np. podaje się go ludziom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu), jak i lecznicze – przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce, w trakcie leczenia nowotworów. Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących.
Działanie:
- przeciwzapalne,
- stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby,
- przede wszystkim odtruwające.
Chroni wątrobę przed licznymi truciznami, m.in. takimi, jak: alkohol, dwusiarczek węgla, pestycydy, a nawet truciznami muchomora sromotnikowego.
Interakcje: Hamuje aktywność CYP i innych enzymów. Prowadzi to do osłabienia działania takich leków jaki metronidazol (o 50%) i indinowir (nieznacznie).
Zbiór i suszenie: zrywa się owoce po przekwitnięciu i suszy.
3. Sztuka kulinarna: z dolnych liści rośliny można przyrządzać zdrowe sałatki.
Stosowanie:
Profilaktycznie - 1 szklanką wrzątku zalać 1 łyżkę zmielonych nasion. Parzyć 10-15 min.
Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby.