Charakterystyka:
PRODUKT 100% NATURALNY bez konserwantów, barwników, aromatów!
Ostropest plamisty (Silybum marianum) jest rośliną jednoroczną, uprawianą w Polsce od wielu lat, jest produktem bio-ekologicznym. Posiada delikatnie gorzkawy smak. Najlepiej używać w postaci zmielonej (w połączeniu z kefirem, jogurtem lub miodem, a także przy wypieku chleba), wykorzystywany jest także w postaci nalewki. Ostropest plamisty zawiera sylimarynę (2-3%), czyli substancję leczniczą, która jest obecna w popularnych lekach, takich jak Sylimarol czy Gastroval.
Sylimaryna znana jest z wielu cennych dla organizmu właściwości: wykorzystywana między innymi w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego, w dietach oczyszczających organizm, problemach skórnych. Charakteryzuje się właściwościami wspomagającymi pracę układu pokarmowego oraz odtruwającymi organizm.
Wskazania:
- Wątroba i układ pokarmowy: zaburzenia czynności wątroby, uszkodzenia komórek wątroby, WZW typu A, B i C, marskość wątroby, zwyrodnienie tłuszczowe wątroby, kolka i kamica żółciowa, wzdęcia i wodobrzusze, zapobieganie przewlekłemu zapaleniu wątroby, niedokwaśność soku żołądkowego, brak łaknienia, wzdęcia i odbijanie, ochrona wątroby osób z chorobą alkoholową i w trakcie leczenia odwykowego.
- Oczyszczenie z toksyn (zatrucie grzybami, pestycydy, dwusiarczek węgla, alkohol, leki, kuracje antybiotykiem, chemioterapia) i ochrona przed ich działaniem.
- Przeciwdziałanie chorobom nerek.
- Nieprawidłowy poziom cholesterolu, miażdżyca.
- Endometrioza i przedłużone miesiączkowanie.
- Migrenowe bóle głowy, obniżone ciśnienie krwi.
- Skłonności do choroby morskiej i lokomocyjnej.
- Stany zapalne skóry, zmiany skórne związane z łuszczycą.
Przeciwwskazania: Ostropestu plamistego nie należy stosować w celu leczenia ostrych zatruć. Ze względu na brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania, nie zaleca się podawania leków na bazie ostropestu dzieciom poniżej 12 roku życia, jak również kobietom w czasie ciąży i okresie laktacji.
"Sylimaryna stabilizuje strukturę błon komórkowych, działa żółciotwórczo, żółciopędnie, detoksykująco, przeciwzapalnie, hepatoprotekcyjnie, lipotropowo, rozkurczowo, w większych dawkach rozwalniająco, rzadziej przeczyszczająco. Reguluje pasaż treści pokarmowej, wypróżnienia. Chroni komórki wątrobowe przed szkodliwym wpływem chloroformu, eteru, czterochlorku węgla, mikotoksyn (w tym również toksyn z muchomora sromotnikowego), acenolu (paracetamolu, acetaminofenu), piramidonu, antypiryny, etanolu. Wymiata wolne rodniki. Hamuje lipoksygenazę, spowalnia tworzenie prostaglandyn i leukotrienów prozapalnych. Redukuje kumulację kolagenu, zapobiegając marskości i zwłóknieniu wątroby, nerek i serca. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, hamuje wytrącanie się blaszek miażdżycowych. Dlatego sylimaryna jest zalecana w leczeniu naturalnym hipercholesterolemii. Zapobiega również wytracaniu się złogów i kamieni żółciowych. In vitro sylimaryna działa onkostatycznie (hamuje podziały komórek nowotworowych). Pomaga w przypadku wirusowego zapalenia wątroby, alkoholizmu, nadużywania leków przeciwbólowych i chorób alergicznych."
Zastosowanie:
- Dodatek do dań śniadaniowych: owsianki, serka wiejskiego, musli/płatków, jogurtu, kefiru, miodu.
- Z owoców można samodzielnie przyrządzić odwar lub nalewkę, a także dodać je do herbaty.
- Posypka sałatek.
- W połączeniu z mąką przy wypieku chleba i ciast.
Aby kuracja była skuteczna, powinna być stosowana przez dłuższy czas.
Spożywać do 2 łyżeczek dziennie.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.