Opis książki: Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim nieprawidłowy sposób żywienia, a także brak lub zbyt małe natężenie aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu. Działania profilaktyczne, między innymi systematyczny wysiłek fizyczny oraz właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D - składników niezbędnych do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Dużą część książki stanowią właściwie zbilansowane jadłospisy.
Wstęp Co rozumiemy przez osteoporozę Częstość występowania osteoporozy Częstość występowania osteoporozy na świecie Częstość występowania osteoporozy w Polsce Czynniki wpływające na częstość występowania osteoporozy Złamania osteoporotyczne - Złamania kręgów - Złamanie kości udowej - Złamanie dalszego odcinka przedramienia Porównanie częstości występowania osteoporozy z innymi chorobami przewlekłymi Osteoporoza u mężczyzn Osteoporoza dziecięca i młodzieńcza Prognozy Osteoporoza jako problem ekonomiczny Przyczyny osteoporozy Fizjologia kości Żywienie a rozwój osteoporozy - Wapń - Fosfor - Witamina D - Inne składniki Inne czynniki mogące mieć wpływ na rozwój osteoporozy - Palenie tytoniu - Aktywność fizyczna - Masa ciała - Menopauza - Czynniki genetyczne - Rasa - Hiperhomocysteinemia Podsumowanie Objawy kliniczne, diagnostyka, rozpoznanie Zasady prewencji osteoporozy Wapń Witamina D Aktywność fizyczna Prewencja a fazy życia - Wiek przedszkolny i szkolny - Osoby dorosłe - Osoby w podeszłym wieku Podstawowe zasady leczenia osteoporozy Szczegółowe zalecenia żywieniowe w leczeniu osteoporozy Wapń Witamina D Białko Potas, magnez Fosfor Witaminy Praktyczne wskazówki do samooceny ryzyka rozwoju osteoporozy Indywidualna ocena ryzyka rozwoju osteoporozy Kalkulator złamań Jadłospisy zalecane przy zapobieganiu osteoporozie Wartość energetyczna - 2000 kcal/dobę Wartość energetyczna - 2400 kcal/dobę Jadłospisy zalecane przy leczeniu osteoporozy Wartość energetyczna - 1800 kcal/dobę Wartość energetyczna - 2200 kcal/dobę Piśmiennictwo
|