Dodatkowe informacje
ISBN:978[zasłonięte][zasłonięte]00396liczba stron: 168Okładka: miękkaWydawnictwo: pzwlSeria: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECAWymiary: 165 x 205 mmRok wydania: 2010 Opis
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim nieprawidłowy sposób żywienia, a także brak lub zbyt małe natężenie aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu. Działania profilaktyczne, między innymi systematyczny wysiłek fizyczny oraz właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D - składników niezbędnych do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Dużą część książki stanowią właściwie zbilansowane jadłospisy.
Spis treści:
Wstęp
Co rozumiemy przez osteoporozę
Częstość występowania osteoporozy
Częstość występowania osteoporozy na świecie
Częstość występowania osteoporozy w Polsce
Czynniki wpływające na częstość występowania osteoporozy
Złamania osteoporotyczne
- Złamania kręgów
- Złamanie kości udowej
- Złamanie dalszego odcinka przedramienia
Porównanie częstości występowania osteoporozy z innymi chorobami przewlekłymi
Osteoporoza u mężczyzn
Osteoporoza dziecięca i młodzieńcza
Prognozy
Osteoporoza jako problem ekonomiczny
Przyczyny osteoporozy
Fizjologia kości
Żywienie a rozwój osteoporozy
- Wapń
- Fosfor
- Witamina D
- Inne składniki
Inne czynniki mogące mieć wpływ na rozwój osteoporozy
- Palenie tytoniu
- Aktywność fizyczna
- Masa ciała
- Menopauza
- Czynniki genetyczne
- Rasa
- Hiperhomocysteinemia
Podsumowanie
Objawy kliniczne, diagnostyka, rozpoznanie
Zasady prewencji osteoporozy
Wapń
Witamina D
Aktywność fizyczna
Prewencja a fazy życia
- Wiek przedszkolny i szkolny
- Osoby dorosłe
- Osoby w podeszłym wieku
Podstawowe zasady leczenia osteoporozy
Szczegółowe zalecenia żywieniowe w leczeniu osteoporozy
Wapń
Witamina D
Białko
Potas, magnez
Fosfor
Witaminy
Praktyczne wskazówki do samooceny ryzyka rozwoju osteoporozy
Indywidualna ocena ryzyka rozwoju osteoporozy
Kalkulator złamań
Jadłospisy zalecane przy zapobieganiu osteoporozie
Wartość energetyczna - 2000 kcal/dobę
Wartość energetyczna - 2400 kcal/dobę
Jadłospisy zalecane przy leczeniu osteoporozy
Wartość energetyczna - 1800 kcal/dobę
Wartość energetyczna - 2200 kcal/dobę
Piśmiennictwo