Sokowirówka wolnoobrotowa
wyprodukowana przez słowacką firmę ORAVA
Tradycyjna sokowirówka działa na zasadzie szatkowania/cięcia/przecierania owoców, co niszczy wiele związków ważnych dla przyswajania wartości odżywczych z soków np. enzymy. Jej działanie na wysokich obrotach wytwarza wysoką temperaturę, która niszczy duże ilości cennych witamin.
Wyciskarki natomiast działają na zasadzie wyciskania soku nie niszcząc struktury ważnych związków oraz dzięki zastosowaniu wolnoobrotwej techniki miażdżenia i tłoczenia oraz obecności ślimaka, który nie jest ogrzewany pozwalają na otrzymanie soku jednolitego i co najważniejsze pełnowartościowego (nie wody i zmielonych cząstek owoców i warzyw) łącznie z wartościowym zawartym w przestrzeniach międzykomórkowych, który w przypadku użycia sokowirówki czy blendera pozostaje niewykorzystany. Przy okazji dużą zaletą wyciskarek jest ich wydajność, z tej samej ilości użytych produktów otrzymamy więcej soku.
Wyciskarka pozwala uzyskać sok z najbardziej popularnych owoców i warzyw np. jabłka, marchewki, buraki. Pozwala także na wyciskanie soku z warzyw liściowych i ziół np. liście szpinaku, natka pietruszki, kapusta, pokrzywa. Dzięki wyciskarce otrzymamy także sok z drobnych owoców jagodowych takich jak porzeczka, malina, jeżyna czy borówka.
Zasady działa wyciskarki wolnoobrotowej
Wyciskarki soku, w przeciwieństwie do sokowirówek są urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystującymi do wyciskania soku siłę miażdżenia. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach, główną zaś rolę odgrywa obracający się wytrzymały wałek ślimakowy, który miażdży i wyciska surowiec. Wałek ten obraca się z niską prędkością, dzięki czemu proces wyciskania nie napowietrza ani nie nagrzewa wyciskanego produktu (jak to ma miejsce w przypadku sokowirówki).
Technologia działania wyciskarki do soków przebiega w kilku etapach. Najpierw wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska owoce czy warzywa, aby przerwać włókna i ściany komórkowe ich miąższu. Następny etap to wydobycie soku ze zmiażdżonego miąższu po przez silne wyciskanie, dzięki któremu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi. Uzyskany sok wraz ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi zostaje odsączony przez sito, a następnie wypływa do podstawionego naczynia. Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje z kolei usunięty do osobnego zewnętrznego zbiornika.
Sok wyciśnięty przy pomocy wyciskarki jest gęstszy i mniej klarowny niż uzyskany dzięki sokowirówce. Jest on również znacznie bogatszy w enzymy, witaminy i składniki odżywcze, które pozostają „żywe” i niezniszczone w procesie wyciskania. Taki sok posiada niewielką warstwę piany co wskazuje na minimalne napowietrzenie. Dzięki temu jego okres przydatności do spożycia jest dłuższy niż w przypadku soku wyciśniętego przez sokowirówkę i wynosi do 24 godzin przechowywania w lodówce.
Cechy produktu:
- wysoka jakość wykonania
- intuicyjna, prosta obsługa
- cicha praca silnika
- przekładnia ślimakowa zgniata produkty i w bardzo skuteczny sposób pozyskuje sok z maksymalną ilością witamin i wartości odżywczych
- dwa pojemniki 1 litr na miąższ i sok
- dwufazowe sitko z różną średnicą otworów
- bieg wsteczny chroniący silnik przed zapchaniem i pozwalający na ciągłą pracę urządzenia bez przerw na czyszczenie
- bezpiecznik termiczny
- zasilanie 230V 50Hz
- duża moc 150W
- Gwarancja 24 miesiące w systemie "door to door", wysyłka do serwisu firmą kurierską na koszt producenta
W zestawie:
- fabrycznie nowa sokowirówka zapakowana w oryginalne opakowanie
- instrukcja w języku polskim
- karta gwarancyjna - gwarancja 24 miesiące
- paragon fiskalny lub faktura VAT (do wyboru)
Gwarancja:
- produkt objęty jest 24 miesięczną gwarancją w systemie "door to door"
- w momencie usterki do domu klienta przyjeżdża kurier i zabiera sprzęt do serwisu, później odwozi go także do domu klienta - wszystko na koszt producenta (szczegóły w karcie gwarancyjnej)
Szczegółowe zdjęcie produktu OS-150:
Zapraszamy do zakupów