Z czego wykonana:
Osłonka barierowa termokurczliwa to osłonka wykonana z poliamidu i polietylenu
o odpowiednio dobranej ilości warstw, z których każda odpowiada za inną cechę użytkowania.
Cechy charakterystyczne:
Osłonka barierowa posiada podobne właściwości jak metalowa konserwa:
nie przepuszcza dymu wędzarniczego tłuszczu i wody, nie powoduje ubytków w obróbce termicznej, znacznie przedłuża trwałość wyrobu.
Ponadto pod wpływem temperatury obkurcza wyrób (bardzo dobrze przylega do farszu)
nadając wędlinie kształt i wygląd, łatwo zdzieralna (ułatwia plasterkowanie wędliny).
Chroni wyroby przed utratą aromatu, wagi i koloru.
Osłonka ta jest odporne na pleśń i wysoką temperaturę.
Idealna do wyrobów niewędzonych o przedłużonej trwałości
(wszelkiego rodzaju szynki oraz mielonki)
Dostępna oferta i zużycie :
Ø 85 mm - zużycie 0,3 mb / kg farszu:
- bezbarwna z nadrukiem „liść pietruszki”
Przechowywanie:
w suchym i najlepiej przewiewnym miejscu
Przygotowanie osłonki przed nadzianiem (napełnieniem) farszem:
Osłonkę przed nadziewaniem należy moczyć 15 min. w wodzie o temperaturze 15-25 oC.
Osłonki raz zamoczone po wyschnięciu nie nadają się do nadziania (napełniania)
ze względu na utratę ich barierowości i zmianę wyglądu (pomarszczenia).
UWAGA!
Moczenie osłonek w postaci pełnych rolek jest niedopuszczalne.
Zabrania się dokonywania nakłuć i innych uszkodzeń mechanicznych,
które powodują pękanie osłonki i dyskwalifikują ją w procesie produkcyjnym