Charakterystyka:
Orzech ziemny (orzech arachidowy, fistaszki) - nie są orzechami, lecz owocami strączkowymi, jak groch czy fasola, z tą różnicą, że wykopuje się je z ziemi.
Mają wiele walorów odżywczych i wartości zdrowotnych:
- Są bogatym źródłem białka i niacyny (witaminy PP), która ma korzystne działanie na układ nerwowy i stan psychiczny
- Zawierają również substancję - resweratrol, która znana jest z właściwości przedłużania życia Bogate są w koenzym Q, który wspomaga pracę serca i jest bardzo ważny w starszym wieku, kiedy organizm nie wytwarza go już sam Wzmacniają śledzionę i żołądek oraz jelita
- Zwiększają ilość pokarmu u matek karmiących
- Obniżają ciśnienie
Mogą być przyczyną wyprysków skórnych, nie polecane przy nadwadze i zastojach wilgoci w ciele (zwłaszcza solone)
Chińczycy bardzo cenią orzeszki ziemne, nazywając je "orzeszkami długowieczności", zaś amerykańscy naukowcy dopatrują się w orzechach ziemnych właściwości antynowotworowych, a to ze względu na obecne w nich kwasy fitynowe.
Lubi je każdy. Stanowią idealną, zdrową przekąskę w ciągu dnia oraz jako dodatek do potraw oraz surówek, sałatek i deserów. Używane są również do produkcji masła orzechowego i oleju.
Zastosowanie:
Stanowią idealny dodatek do:
- dań śniadaniowych: owsianki, serka wiejskiego, musli i granoli,
- wypieków (makowca, sernika, keksu, szarlotki, ciast, bloku czekoladowego, ciasteczek owsianych) i deserów (lodów, naleśników na słodko, pieczonych lub grillowanych owoców),
- drobiu i schabu: filetów z kurczaka, kotletów w chrupkiej panierce, potraw chińskich,
- duszonych warzyw i potraw wegetariańskich: kalafior lub brokuł, brukselka, fasolka zielona (uprażone z dodatkiem sosu koperkowego lub czosnkowego winegret), sałatek owocowych, tartej marchewki, zapiekanek ryżowych, sosów, masła orzechowego, spaghetti
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.