Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ORZECHY WŁOSKIE,ZIELONE,NA NALEWKĘ, tel.661[zasłonięte]337.

19-07-2015, 0:25
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8 zł      Aktualna cena: 8 zł     
Użytkownik XWANRAT
numer aukcji: 5515325311
Miejscowość podkarpacie
Wyświetleń: 57   
Koniec: 19-07-2015 00:09:56
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Przedmiotem aukcji jest 1 kg orzecha włoskiego

zielonego.Orzechy z drzew nie pryskanych z

przydomowego sadu.Zrywane w dniu wysyłki.

Najprostszy przepis na orzechówkę to pokrojone orzechy włoskie zalane spirytusem, potem owoce zasypane cukrem, połączenie nalewu z otrzymanym syropem i oczekiwanie na dojrzewanie nalewki. Taka nalewka będzie bardzo mocna, raczej gorzka i o silnym, orzechowym aromacie. W innych przepisach można dodać do nalewu migdały, cynamon, imbir, arcydzięgiel, miód oraz inne przyprawy.
Moc nalewki można regulować rozcieńczając odpowiednio spirytus, a słodycz - dodając cukier lub miód (pamiętajmy, że zbyt duża ilość miodu zmienia smak i aromat nalewki).


NALEWKA ORZECHOWA I.

Składniki:
10 niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1 litr spirytusu, 0,10 kg cukru.

Wykonanie:
Orzechy przekroić na połówki, zalać spirytusem i odstawić na miesiąc.
Nalew zlać i przefiltrować, orzechy zasypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie, by cukier się rozpuścił.
Syrop połączyć z nalewem, przefiltrować, przelać do butelek i odstawić na minimum 6 miesięcy.

Nalewka bardzo mocna, gorzkawa.


NALEWKA ORZECHOWA II.

Składniki:
25 niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1 cytryna, goździki, gałka muszkatołowa (po 2 g), 2 litry spirytusu, 1 kg cukru.

Wykonanie;
Orzechy zalać wrzącą wodą, by się sparzyły.
Po godzinie zlać wodę i zalać ponownie orzechy zimną wodą. Po trzech godzinach wodę odlać, orzechy pokroić na drobne kawałki i dodać skórkę z cytryny (bez białego albedo), goździki i gałkę muszkatołową.
Zalać wszystko spirytusem i zostawić w szczelnie zamkniętym gąsiorku na trzy tygodnie.
Po tym okresie zlać nalew, zrobić syrop z 1 litra wody i 1 kg cukru i zimny połączyć z nalewem.
Przefiltrować i zlać do butelek, odstawić na co najmniej pół roku.


NALEWKA ORZECHOWA III.

Składniki:
300 g niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, kawałek cynamonu (ok. 10 g), po 5 g goździków i gałki muszkatołowej, 3 szklanki spirytusu, 2 szklanki wódki, 1 kg miodu, 1 szklanka wody.

Wykonanie;
Osuszone orzechy drobno pokroić i razem z korzeniami wrzucić do słoja, zalać wódką i spirytusem, zostawić na 10-12 dni szczelnie przykryte.
Od czasu do czasu potrząsać słojem.
Zagotować wodę z miodem, odszumować, zestawić z ognia, ostrożnie wlewać przefiltrowany nalew orzechowy, wymieszać, wlać do słoja i zostawić na 2-3 dni, po czym ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, zostawić na kilka miesięcy.


NALEWKA ORZECHOWA IV.

Składniki:
250 g niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 2 szklanki spirytusu, 1 szklanka koniaku, 1 szklanka miodu, 1 szklanka przegotowanej wody, 50 g orzechów laskowych, kawałek kory cynamonu, 6-8 goździków.

Wykonanie:
Umyte i osuszone orzechy włoskie drobno pokroić i razem z goździkami i pokruszonym cynamonem wrzucić do słoja. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i zostawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem.
Zagotować miód z wodą, odszumować, zestawić z ognia.
Do gorącego syropu ostrożnie wlewać przecedzony nalew orzechowy. Wymieszać, ponownie wlać do słoja, dodać koniak.
Wymieszać ponownie, szczelnie słój zamknąć, zostawić na 2-3 dni. Następnie ponownie przefiltrować.
Do każdej butelki wrzucić po kilka orzechów laskowych, wlać przefiltrowany likier, szczelnie zamknąć, wynieść w chłodne miejsce na kilka miesięcy.


NALEWKA ORZECHOWA V.

Składniki:
16 niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1 litr wódki 45%, 3 g gałki muszkatołowej, 3 goździki, 0,25 kg cukru.

Wykonanie:

Orzechy utłuc w moździerzu, włożyć do gąsiorka i zalać wódką. Pozostawić w jasnym miejscu na miesiąc.
Następnie nalew przecedzić, nie wyciskając płynu z owoców.

Do nalewu wsypać cukier, gałkę muszkatołową oraz goździki utarte z niewielką ilością cukru. Wszystko dokładnie wymieszać, pozostawić w ciemnym miejscu na miesiąc. Następnie nalewkę zlać, przefiltrować rozlać do butelek i pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu minimum 2 miesiące.


NALEWKA ORZECHOWA VI.

Składniki:
1 kg niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 0,5 kg cukru, 2 litry spirytusu 60%, szczypta suszonej mięty, szczypta korzenia arcydzięgla, szczypta piołunu, szczypta dziurawca, szczypta melisy.

Wykonanie:

Owoce pokroić nierdzewnym nożem, włożyć do słoje, zasypać cukrem i zalać spirytusem.

Mieszankę ziół zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem 20 minut. Napar przecedzić i dodać do orzechów ze spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce.
Od czasu do czasu potrząsać słojem.
Następnie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.


ORZECHÓWKA (PRZEPIS Z 1885 R.).

Składniki:
0,25 kg niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 0,5 litr spirytusu, kawałek laski cynamonu, 2 gorzkie migdały, 5 goździków, 0,25 kg cukru, 250 ml wody (dwa razy po 125 ml).

Wykonanie:
Spirytus wlać do dużego słoja, włożyć do niego rozłupane na 4 części orzechy, oraz przyprawy korzenne.
Wlać 125 ml wody, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.
Sporządzić syrop z cukru i pozostałej wody, wystudzić, połączyć z nalewem. Przefiltrować i przelać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.


NALEWKA NEAPOLITAŃSKA.

Składniki:
1 kg niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1 litr czystej wódki, 1 szklanka płatków dzikiej róży, 5 owoców dzikiej róży (pokrojonych), 1 laska wanilii wzdłuż przekrojona, 3 goździki, pół laski cynamonu, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody.

Wykonanie:
Orzechy umyć, przekroić na połówki, ułożyć w czystym słoju. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem wody i cukru. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące, następnie nalew zlać i przefiltrować.
Z wody i cukru sporządzić syrop. Zimny syrop połączyć z nalewem, odstawić na 24 godziny. Przeleć do butelek, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.


NALEWKA PARMEŃSKA.

Składniki:
25 niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1,5 kg cukru, 0,25 litra spirytusu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 cytryny, mały kawałek kory cynamonowej.

Wykonanie:
Owoce nakłuć szpilką lub małym widelczykiem, włożyć do gąsiorka. Z wody i cukru sporządzić syrop. Do gorącego syropu powoli wlać spirytus i połączyć z orzechami w gąsiorku. Dodać skórkę z cytryny, cynamon, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w słonecznym miejscu.
Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na minimum 1 miesiąc.

Nalewka orzechowa działa wzmacniająco.
Pomaga w likwidowaniu bólów żołądka i jelit