Przedmiotem aukcji jest 1 kg orzecha włoskiego zielonego.Orzechy z drzew nie pryskanych z przydomowego sadu.Zrywane w dniu wysyłki. Najprostszy przepis na orzechówkę to pokrojone orzechy włoskie zalane spirytusem, potem owoce zasypane cukrem, połączenie nalewu z otrzymanym syropem i oczekiwanie na dojrzewanie nalewki. Taka nalewka będzie bardzo mocna, raczej gorzka i o silnym, orzechowym aromacie. W innych przepisach można dodać do nalewu migdały, cynamon, imbir, arcydzięgiel, miód oraz inne przyprawy. Moc nalewki można regulować rozcieńczając odpowiednio spirytus, a słodycz - dodając cukier lub miód (pamiętajmy, że zbyt duża ilość miodu zmienia smak i aromat nalewki).
NALEWKA ORZECHOWA I.
Składniki: 10 niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1 litr spirytusu, 0,10 kg cukru.
Wykonanie: Orzechy przekroić na połówki, zalać spirytusem i odstawić na miesiąc. Nalew zlać i przefiltrować, orzechy zasypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie, by cukier się rozpuścił. Syrop połączyć z nalewem, przefiltrować, przelać do butelek i odstawić na minimum 6 miesięcy.
Nalewka bardzo mocna, gorzkawa.
NALEWKA ORZECHOWA II.
Składniki: 25 niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1 cytryna, goździki, gałka muszkatołowa (po 2 g), 2 litry spirytusu, 1 kg cukru.
Wykonanie; Orzechy zalać wrzącą wodą, by się sparzyły. Po godzinie zlać wodę i zalać ponownie orzechy zimną wodą. Po trzech godzinach wodę odlać, orzechy pokroić na drobne kawałki i dodać skórkę z cytryny (bez białego albedo), goździki i gałkę muszkatołową. Zalać wszystko spirytusem i zostawić w szczelnie zamkniętym gąsiorku na trzy tygodnie. Po tym okresie zlać nalew, zrobić syrop z 1 litra wody i 1 kg cukru i zimny połączyć z nalewem. Przefiltrować i zlać do butelek, odstawić na co najmniej pół roku.
NALEWKA ORZECHOWA III.
Składniki: 300 g niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, kawałek cynamonu (ok. 10 g), po 5 g goździków i gałki muszkatołowej, 3 szklanki spirytusu, 2 szklanki wódki, 1 kg miodu, 1 szklanka wody.
Wykonanie; Osuszone orzechy drobno pokroić i razem z korzeniami wrzucić do słoja, zalać wódką i spirytusem, zostawić na 10-12 dni szczelnie przykryte. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zagotować wodę z miodem, odszumować, zestawić z ognia, ostrożnie wlewać przefiltrowany nalew orzechowy, wymieszać, wlać do słoja i zostawić na 2-3 dni, po czym ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, zostawić na kilka miesięcy.
NALEWKA ORZECHOWA IV.
Składniki: 250 g niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 2 szklanki spirytusu, 1 szklanka koniaku, 1 szklanka miodu, 1 szklanka przegotowanej wody, 50 g orzechów laskowych, kawałek kory cynamonu, 6-8 goździków.
Wykonanie: Umyte i osuszone orzechy włoskie drobno pokroić i razem z goździkami i pokruszonym cynamonem wrzucić do słoja. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i zostawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem. Zagotować miód z wodą, odszumować, zestawić z ognia. Do gorącego syropu ostrożnie wlewać przecedzony nalew orzechowy. Wymieszać, ponownie wlać do słoja, dodać koniak. Wymieszać ponownie, szczelnie słój zamknąć, zostawić na 2-3 dni. Następnie ponownie przefiltrować. Do każdej butelki wrzucić po kilka orzechów laskowych, wlać przefiltrowany likier, szczelnie zamknąć, wynieść w chłodne miejsce na kilka miesięcy.
NALEWKA ORZECHOWA V.
Składniki: 16 niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1 litr wódki 45%, 3 g gałki muszkatołowej, 3 goździki, 0,25 kg cukru.
Wykonanie:
Orzechy utłuc w moździerzu, włożyć do gąsiorka i zalać wódką. Pozostawić w jasnym miejscu na miesiąc. Następnie nalew przecedzić, nie wyciskając płynu z owoców.
Do nalewu wsypać cukier, gałkę muszkatołową oraz goździki utarte z niewielką ilością cukru. Wszystko dokładnie wymieszać, pozostawić w ciemnym miejscu na miesiąc. Następnie nalewkę zlać, przefiltrować rozlać do butelek i pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu minimum 2 miesiące.
NALEWKA ORZECHOWA VI.
Składniki: 1 kg niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 0,5 kg cukru, 2 litry spirytusu 60%, szczypta suszonej mięty, szczypta korzenia arcydzięgla, szczypta piołunu, szczypta dziurawca, szczypta melisy.
Wykonanie:
Owoce pokroić nierdzewnym nożem, włożyć do słoje, zasypać cukrem i zalać spirytusem.
Mieszankę ziół zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem 20 minut. Napar przecedzić i dodać do orzechów ze spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Następnie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
ORZECHÓWKA (PRZEPIS Z 1885 R.).
Składniki: 0,25 kg niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 0,5 litr spirytusu, kawałek laski cynamonu, 2 gorzkie migdały, 5 goździków, 0,25 kg cukru, 250 ml wody (dwa razy po 125 ml).
Wykonanie: Spirytus wlać do dużego słoja, włożyć do niego rozłupane na 4 części orzechy, oraz przyprawy korzenne. Wlać 125 ml wody, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Sporządzić syrop z cukru i pozostałej wody, wystudzić, połączyć z nalewem. Przefiltrować i przelać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
NALEWKA NEAPOLITAŃSKA.
Składniki: 1 kg niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1 litr czystej wódki, 1 szklanka płatków dzikiej róży, 5 owoców dzikiej róży (pokrojonych), 1 laska wanilii wzdłuż przekrojona, 3 goździki, pół laski cynamonu, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody.
Wykonanie: Orzechy umyć, przekroić na połówki, ułożyć w czystym słoju. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem wody i cukru. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące, następnie nalew zlać i przefiltrować. Z wody i cukru sporządzić syrop. Zimny syrop połączyć z nalewem, odstawić na 24 godziny. Przeleć do butelek, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
NALEWKA PARMEŃSKA.
Składniki: 25 niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach, 1,5 kg cukru, 0,25 litra spirytusu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 cytryny, mały kawałek kory cynamonowej.
Wykonanie: Owoce nakłuć szpilką lub małym widelczykiem, włożyć do gąsiorka. Z wody i cukru sporządzić syrop. Do gorącego syropu powoli wlać spirytus i połączyć z orzechami w gąsiorku. Dodać skórkę z cytryny, cynamon, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w słonecznym miejscu. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na minimum 1 miesiąc.
Nalewka orzechowa działa wzmacniająco. Pomaga w likwidowaniu bólów żołądka i jelit |