Orzechy włoskie 500 g
Orzechy włoskie, często określane jako żywność mózgu , miano to zawdzięczają
nie swojemu pomarszczonemu kształtowi, ale temu iż dostarczają substancji dzięki którym organ
ten może sprawnie działać. Zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E), co korzystnie
wpływa na zdrowie.
Orzechy są również źródłem steroli roślinnych, ale głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL.
Mimo, że orzechy zapewniają wiele korzyści sercowo-ochronnych, wiele osób unikach ich
w obawie przed zwiększeniem masy ciała. Te obawy są bezpodstawne, w rzeczywistości osoby jedzące orzechy co najmniej dwa razy w tygodniu (nie więcej niż 100g) są mniej narażone na przyrost masy ciała niż te osoby, które nie jedzą ich wcale.
Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz minerałów, które są odpowiedzialne za antyoksydacyjną obronę organizmu.
Dodając do swojej diety orzechy włoskie robimy krok w kierunku polepszenia działania układu krążenia. Orzechy włoskie pomagają zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi.
Kwas elagowy –przeciwutleniacz w nich zawarty wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.
Orzech ma łagodne działanie przeczyszczające, co jest korzystne w przypadku zaparć. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które są doskonałym budulcem mięśni i innych tkanek. Orzechy pomagają poprawić metabolizm organizmu, zalecane są u pacjentów ze schorzeniami wątroby.
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g: 666 kcal / 2787 kJ
- białko:15 g
- tłuszcz: 62 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
- węglowodany: 12,1 g
- substancje balastowe: 6,1 g
Kraj pochodzenia: Polska
Termin przydatności do spożycia: 11.2015r.