Orzechy włoskie łuskane ekologiczne 100g zbiór 2013
Przedmiotem aukcji są ekologiczne orzechy włoskie łuskane pakowane po 100g. Orzechy pochodzą z mojego przydomowego sadu znajdującego się na wsi (z daleka od cywilizacji), wysuszone na słońcu i powietrzu, nadają się idealnie do ciast i nie tylko.
Wystarczy zjeść 7 orzechów włoskich dziennie, aby obniżyć ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II i wielu innych chorób. Naukowcy potwierdzili – orzechy włoskie są najzdrowsze ze wszystkich.
Zawierają więcej przeciwutleniaczy i mają lepsze właściwości zdrowotne niż jakiekolwiek inne orzechy! Orzechy włoskie są więc zdrowsze niż orzeszki ziemne, migdały, orzechy laskowe, brazylijskie, makadamii, nerkowce czy pistacje. Garstka orzechów włoskich zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż w przypadku dowolnych innych powszechnie spożywanych orzechów. Występujące w nich przeciwutleniacze działają od 2 do 15 razy mocniej niż witamina E.
Oprócz przeciwutleniaczy zawierają też wiele wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa oraz witaminy, minerały i błonnik. Nie ma w nich natomiast mogących sprawiać problemy substancji w rodzaju glutenu czy białka mlecznego.
Właściwości lecznicze orzechów włoskich znane były już w starożytności. Nie bez znaczenia jest podobieństwo kształtu orzecha włoskiego do mózgu. Okazuje się, że spożywanie orzechów wpływa bardzo korzystnie na kondycję naszego umysłu. Zawarte w orzechach minerały poprawiają naszą koncentrację i pamięć. Orzechy włoskie dostarczają do naszego mózgu naturalny tłuszcz, witaminę E, C oraz kwas lanolinowy, który jest niezbędny dla pracy naszych komórek nerwowych.
Kiedy jemy orzechy dostarczamy do naszego organizmu takie sole mineralne jak: potas, fosfor, wapń i magnez. Spożywanie orzechów w większych ilościach zalecane jest osobom chorym na depresję, nadpobudliwym, homeopatom, przemęczonym czyli osobom z niedoborem magnezu. Dzięki dużej zawartości żelaza orzechy włoskie stosowane są również w leczeniu anemii.
U osób systematycznie spożywających orzechy zmniejsza się ryzyko zachorowania na serce i nowotwory. Zawierają około 60% tłuszczów – w większości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego nadają się do spożycia dla osób z zaburzeniami przemiany tłuszczowej lub osób z miażdżycą. Orzechy obniżają ilość cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Dostarczają składników mineralnych i witamin.
Zapraszam do udziału w aukcji!