Witam
Mam do sprzedania ekologiczne łuskane orzechy włoskie prosto z własnego sadu , rosną z dala od dróg i zanieczyszczeń co zapewnia wspaniały smak.
Idealne do pieczenia jak również chrupania.
Orzechy łuskane są ręcznie zaraz przed wysyłką co zapewnia ich świeżość.
Wartość odżywcza w 100g:
- energia: 645 kcal
- białko: 16 g
- tłuszcz: 60,3 g
- węglowodany: 18 g
- witamina E: 2,6 mg.
Kilka słów o orzechach włoskich
To, co chrupiemy, jest nasieniem, tzw. jądrem, ukrytym pod beżową zdrewniałą pestką, czyli łupiną. W 51,5 proc. orzech składa się z tłuszczu, ma też wysokowartościowe białko (10 proc.), dlatego chętnie jadają je wegetarianie. Wszystkie orzechy są wysokokaloryczne, a orzechy włoskie są rekordzistami: 100 g to 645 kcal. Jeśli nie lubisz ryb, jedz chociaż orzechy. Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Orzechy włoskie dla uczniów i kobiet w ciąży
Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie biją na głowę laskowe. Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla uczących się. Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Witamina E, w którą obfitują, korzystnie wpływa na skórę, zaś B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek. Orzechy polecane są również kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Podobne zalety ma olej wytłoczony z orzechów włoskich, doskonały do stosowania na zimno, np. do sałatek.
Zapraszam do zakupów
oraz na inne moje
aukcje