Orzechy nerkowca w surowej czekoladzie BIO 70g Cocoa
SuroVital
Organiczna czekolada Cocoa wytworzona z nieprażonego ziarna kakaowca najszlachetniejszego gatunku Criollo. Jest to ręcznie formowana tabliczka wykonana z ekologicznego, nieprażonego ziarna rozcieranego i konszowanego na zimno. Surowa czekolada to zdrowa alternatywa dla smakoszy czekoladowych tabliczek.Surowa czekolada nie zawiera powszechnie stosowanych do produkcji czekolad mlecznych cukru trzcinowego, mleka w proszku oraz licznych konserwantów i innych sztucznych dodatków.
Najważniejszym pierwiastkiem obecnym w surowej czekoladzie jest magnez, pomocny w radzeniu sobie ze stresem. Stężenie tego pierwiastka w naszej czekoladzie przewyższa jego stężenie w każdym innym produkcie czekoladowym.
Kolejnym cennym działaniem surowej czekolady są jej właściwości antyoksydacyjne. Substancje antyoksydacyjne opóźniają starzenie organizmu i wzmacniają układ immunologiczny. Liczba ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania rodników tlenowych) surowej czekolady kształtuje się w granicach 28.000 jednostek, co jest jedną z najwyższych wartości na świecie.
Surowa czekolada jest także bogata w fosfor, nie bez przyczyny nazywany na zachodzie pierwiastkiem piękności. Jest on bowiem odpowiedzialny za zdrowy wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Związki chemiczne zawarte w surowej czekoladzie w dużo większym stężeniu niż w czekoladzie tradycyjnej wpływają na podniesienie poziomów serotoniny w mózgu, odpowiedzialnych za odczucie przyjemności.
Kolejnymi związkiem obecnym w czekoladzie jest flawanol, zapobiegający rozwojowi chorób układu krążenia. Skład:czekolada(50%) (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe*, kawa mielona* - zawartość masy kakaowej(70%)), orzechy nerkowca*(50%)
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL EKO-09 2417/13.