Charakterystyka
Orzechy brazylijskie zwane są także orzeszkami para (od regionu Pará w Brazylii) i rosną na jednych z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej. Pokryte twardą i cienką łupiną dojrzewają w zdrewniałych owocniach zawierających 18-24 orzechów. Drzewa orzesznicy brazylijskiej występują w tropikalnych lasach nad Amazonką – Brazylia, Peru – oraz w Boliwii.
Działanie
• Orzechy brazylijskie są bogactwem witamin E oraz B1. Dostarczają organizmowi niezbędnych minerałów w postaci: magnezu, fosforu, miedzi, potasu, żelaza, czy też wapnia.
• Specyficzny skład tłuszczów w orzechach sprawia, że spożywanie ich ma wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ odpornościowy.
• Z zawartością tłuszczów ściśle wiąże się obecność witaminy E – przeciwutleniacza zapobiegającego degradacji komórek.
• Orzechy brazylijskie są osobliwością wśród produktów spożywczych pod względem zawartości selenu wykazującego własności przeciwutleniające, ściśle wiążące się z antynowotworowymi.
• Orzechy brazylijskie są względu na znaczną zawartość cynku, polecane są między innymi dla osób nadużywających alkoholu (cynk wzmaga działanie dehydrogenazy alkoholowej), cierpiących na cukrzycę, po zabiegach operacyjnych i oparzeniach oraz w przewlekłym stresie.
Opakowanie
Orzechy brazylijskie zapakowana jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie
Świeże, wyłuskane orzechy można zjadać na surowo lub wykorzystywać jako wartościowy dodatek do sałatek owocowych czy deski serów. Sparzone i posiekane mogą być użyte do wypieku ciast, keksów oraz przyrządzania farszy.