Charakterystyka:
Bardzo pożywne - orzechy brazylijskie - można spożywać prażone, solone, jako dodatek w lodach i w ciastkach. To doskonała przekąska na co dzień. Są ważnym składnikiem mieszanki orzechów, a wysoka zawartość selenu, sprawia, że są jednymi z najzdrowszych orzechów.
Orzech brazylijski jest bogaty w białko, wapń, żelazo, cynk, jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł diety obfitej w selen. Orzechy brazylijskie mają około 2,500 razy więcej selenu niż inne orzechy. Selen jest potężnym antyutleniaczem, który (jak zostało dowiedzione) zabezpiecza przed chorobą serca i chorobami nowotworowymi np. rakiem prostaty.
Zastosowanie:
Naturalne lub prażone stanowią idealny dodatek do:
- dań śniadaniowych: owsianki, serka wiejskiego, musli i granoli,
- wypieków (makowca, sernika, keksu, szarlotki, ciast, bloku czekoladowego, ciasteczek owsianych) i deserów (lodów, naleśników na słodko, pieczonych lub grillowanych owoców),
- drobiu i schabu: filetów z kurczaka, kotletów w chrupkiej panierce, potraw chińskich,
- duszonych warzyw i potraw wegetariańskich: kalafior lub brokuł, brukselka, fasolka zielona (uprażone z dodatkiem sosu koperkowego lub czosnkowego winegret), sałatek owocowych, tartej marchewki, zapiekanek ryżowych, sosów, masła orzechowego, spaghetti
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soji, selera, sezamu, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.