Orzeźwiająca o najintensywniejszym smaku !
Mięta
pieprzowa
Mięta jest efektowną byliną cenioną ze
względu na aromat i smak liści.
Ze świeżych i suszonych liści parzy się
herbatki ziołowe. Wykorzystywana jest
także w kuchni jako cenna przyprawa,
np. do sałatek, deserów i sosów.
Można ją uprawiać w ogródku ziołowym, ale
należy pamiętać o jej
ekspansywności oddzielając od
razu parkanem od innych upraw lub posadzić
w pojemniku. Można także wybrać dla
niej zdziczały zakątek ogrodu i tam
pozwolić jej na swobodny
wzrost.
Od lipca do sierpnia pojawiają się różowe
lub fioletowe kwiatki, które
przywabiają liczne motyle i wiele
gatunków owadów pomocnych w biologicznej
walce ze szkodnikami. Olejki
eteryczne zawarte w liściach mięty pomagają
zwalczać niektóre szkodniki warzyw,
np. pchełki ziemne i mszyce. Dlatego warto
ustawić kilka doniczek z miętą
pomiędzy uprawami warzywnymi lub ściółkować
podłoże wokół nich gałązkami mięty.
Dorasta do wysokości 30-60cm.
Do suszenia wybierać pędy w czerwcu, przed
zakwitnięciem, przycinając je tuż
przy ziemi. W końcu lata można
przeprowadzić drugi zbiór.
Napar z liści mięty pieprzowej ma szerokie
zastosowanie w lecznictwie między innymi jako środek przeciwkurczowy
przy dolegliwościach przewodu pokarmowego, działa przeciwfermentacyjnie i
dezynfekująco, stosowany w inhalacjach przy nieżytach oskrzeli i gardła.
Pomoże również w zwykłym przeziębieniu, ponieważ rozrzedza śluz oraz działa
łagodząco na bolące gardło. Ze względu na działanie uspokajające pomocny w
leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli i drgawek nerwowych.
Liście mięty są dodawane często do
mieszanek ziołowych w celu poprawienia smaku i zapachu naparu.
Sekrety uprawy:
- bylina bardzo łatwa w
uprawie,
- lubi miejsca słoneczne lub
półcieniste,
- podłoże wilgotne,
przepuszczalne,
- jest odporna na
mróz.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w
pojemnikach 1-litrowych.
Poniżej przykładowe sadzonki w
sezonie.
Jeden koszt wysyłki niezależnie od ilości zakupionych
roślin!
ZAPRASZAMY
|