Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ORYGINALNY WEGIERSKI KOCIOLEK EMALIOWANY 10 LITRÓW

12-05-2014, 22:30
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 72 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 72 zł     
Użytkownik hungarpol
numer aukcji: 4195761421
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 164   
Koniec: 12-05-2014 22:16:01

Dodatkowe informacje:
Rodzaj: wiszący
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Węgierski Kociołek emaliowany 10 LITRÓW



Pojemność: 10 litrów
Średnica: 36 cm
Materiał: żelazo
Powłoka: emalia czarna / granitowa

Kociołek został wykonany, na Węgrzech, ręcznie, w zakładzie o wieloletnich tradycjach ślusarskich.

Kociołek żelazny emaliowany skonstruowany jest w taki sposób, aby gotowanie nad żywym ogniem było bardzo proste i przyjemne. W odpowiedni sposób wygięte ścianki kociołka powodują równomierne rozprzestrzenianie się ciepła, tzn. w każdym punkcie kociołka jest podobna temperatura. Cecha ta przyczynia się do tego, że potrawy nie przypalają się, i mimo często zmieniającej się intensywności płomienia, dania szybko się gotują.

Do każdego zamówionego kociołka dostajesz w prezencie zestaw przypraw nadających potrawom prawdziwy węgierski smak. Przyprawy UNIVER w tubkach.

Historia kociołków węgierskich


Gotowanie w kociołku węgierskim cieszy się w dzisiejszych czasach bardzo dużą popularnością. Znajomi z końcem tygodnia uwielbiają się spotykać we wspólnym gronie, aby ugotować coś pysznego nad żywym ogniem i na świeżym powietrzu.

W starożytności, wśród stepowych plemion nomadzkich, kociołki były głównym naczyniem służącym do gotowania nad otwartym ogniem.

Węgierskie słowo bogrács, określające kociołek, wywodzi się z osmańsko-tureckiej nazwy „bakrac”, która oznacza miedziany kocioł. Pierwotnie, kociołki nie były przygotowywane ze stopów metalu (żelazo, miedź), lecz z gliny. Dopiero od XVI wieku stało się zwyczajem, że w dworskich kuchniach używano miedzianych kotłów. W XVIII wieku pojawiły się kotły żelazne i żeliwne, które bardzo szybko rozprzestrzeniły się na terenie całych Węgier.

Emaliowane kociołki powstały dopiero w XX wieku. Były one następstwem najbardziej tradycyjnych żelaznych kociołków. Dzięki emaliowaniu, gotowanie stało się łatwiejsze, gdyż powłoka ograniczyła przypalanie potraw.

W kociołkach przygotowywano wiele różnorodnych dań. W zależności od typu potrawy używano kociołków tradycyjnych o zaokrąglonym dnie i rozchodzących się w górę bokach, bądź kociołków o płaskim dnie i bokach zwężanych ku górze.

Kociołki tradycyjne rozszerzające się ku górze służą do gotowania potraw, warzywnych z mięsem białym lub czerwonym (zupa gulaszowa). W trakcie gotowania cyrkulacja w kociołku na środku skierowana jest ku górze, natomiast przy ściankach ku dołowi.

W kociołkach o płaskim dnie idealnie nadających się do gotowania ryb (zupy rybnej) zbiegające się ścianki ku górze wymuszają cyrkulację odwrotną tzn. w środku skierowana jest ku dołowi natomiast przy ściankach ku górze.

Przeciwstawne cyrkulacje w obu typach naczyń powodują, że potrawy z kurczaka, wieprzowiny, czy wołowiny gotowane w tradycyjnym kociołku „samoczynnie” się mieszają, większe kawałki mięs i warzyw nie przywierają do dna i ciągle się unoszą, dzięki czemu nie ma konieczności częstego mieszania. Przy gotowaniu ryb nie jest pożądane, aby ryba cyrkulowała w naczyniu. Ze względu na delikatną strukturę mięsa ryby, mogłaby się zdezintegrować. Dlatego wskazane jest korzystanie z kociołka o cyrkulacji w dolnym kierunku, utrzymującej rybę przy dnie, uniemożliwiając tym samym jej rozpadnięcie.

Zapraszamy!

Warunki transportu:
Transport realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A. oraz firm kurierskich DPD i UPS. Możliwa jest także wysyłka poza granice kraju, po uprzednim ustaleniu warunków wysyłki. Zapraszamy również do odbioru osobistego w naszym punkcie sprzedaży na terenie Warszawy.

Historia firmy:
Firma Hungarpol Sp. z o.o. istnieje na rynku od 1989 roku. Jesteśmy firmą handlową, działającą w kierunkach Polska - Węgry. Na terenie Polski jesteśmy importerem i dystrybutorem detalicznym oraz hurtowym produktów węgierskich. Zaopatrujemy sklepy i restauracje na terenie całego kraju.

Hungarpol Sp. z o.o.
01-100 Warszawa
ul. Stroma 20

NIP: 527[zasłonięte]020-66

Numer konta:
BZWBK 02 1090 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0140001 [zasłonięte] 147041

Kontakt:
tel/faks: +48 22 [zasłonięte] 18
kom: +48 [zasłonięte] 12 81


e-mail: [zasłonięte]@hungaricum.pl

Sklep stacjonarny:

Hungaricum
ul. Połczyńska 121/125
01-377 Warszawa