Do przygotowania brika potrzebne są ugotowane i roztarte widelcem kartofle, surowe jajka, troszkę drobniutko pokrojonej cebulki, dużo posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz i trochę tuńczyka firmy . Składniki dobierane są zazwyczaj "na oko". Żeby zmienić smak brika można dodać jednego dnia np. trochę kaparów, drugiego trochę startego żółtego sera. Można tez użyc tylko trochę tuńczyka i jedno jajko na brika. Wszystko zależy od tego na co mamy danego dnia ochotę. Jeśli chodzi o nadzienie to mamy tu całkowita dowolność i nieskonczoną możliwość kompozycji. Przygotowany farsz kładziemy na ciasto i składamy je na pół, ciasto możemy ułożyć również w trójkąt, bądź prostokąt. Tak przygotowanego brika najczęśniej smaży się na złoty kolor , zazwyczaj w oliwie z oliwek. Jeżeli interesuje nas zdrowsza, bądź mniej kaloryczna kuchnia polecam skorzystanie z piekarnika, czas pieczenia to ok. 20-30 minut w temperaturze powyżej 200 stopni. W trakcie jedzenia dla podkreślenia smaku możemy skropnić brika sokiem z cytryny.