Olej arganowy zwany „złotem maroka” czy „eliksirem młodości” tłoczony metodą ręczną (na zimno), z najlepszych, prażonych nasion arganowych. Jest w swoim składzie i właściwościach absolutnie wyjątkowy, bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Tylko u Nas jest to olej importowany prosto z Maroka, a dokładnie z apteki/wytwórni znajdującej się w Marrakeszu!! Skład oleju to 99,9% oleju arganowego!!
Drzewo arganowe występuje TYLKO w południowej części Maroka pomiędzy As-Sawirą, a Agadirem. Twarde drewno z araganowca stosowane jest jako budulec w gospodarstwie domowym oraz służy jako podpałka, natomiast liście oraz miąższ owoców wykorzystuje się jako pasza dla kóz. Dla nas najistotniejsze są nasiona owoców, z których wytwarza się olej arganowy.
Owoce arganowe wielkością przypominają małą śliwkę, są koloru żółtego, w środku znajduje się gorzka masa z małą ilością ziarenek orzecha, natomiast jego skorupa jest 16 razy twardsza od skorupki orzecha laskowego.
OLEJ ARGANOWY JEST BARDZO DOBRYM „LEKARSTWEM” GDYŻ:
-obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
-zapobiega miażdżycy i zawałom serca
-poprawia krążenie
-działa przeciwzapalnie
-podnośi naszą odporność
-pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania
-łagodzi bóle stawów
-chroni przed wolnymi rodnikami
-chroni tkankę łączną
-wzmacnia ścianki naczyń krwionosnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem
-jest stosowany w zapobieganiu chorobom Parkinsona i Alzheimera
-zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
Podaje się go w najlepszych marokańskich oraz europejskich restauracjach.
Przykład zastosowania oleju w kuchni:
-
Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukini i ogórka.
-
Jest on używany jako idealny dodatek do dziczyzny.
-
Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwi.
-
Smakuje wyśmienicie z bialym pieczywem (bagietka moczona w oleju to śniadaniowy rarytas.
Olej arganowy spożywczy należy używać na zimno, by nie stracił swoich cennych wartości!
Uznając zasadę: lepiej zapobiegać niż leczyć zaleca się spożywać systematycznie 1 łyżkę stołową oleju na dzień na czczo!!!
POLECAM !!!
Proszę zwrócić uwagę na zdjęcia!!
|