Olej cedrowy otrzymywany jest z orzechów cedru syberyjskiego (Pinus Sibirica), drzewa rosnącego w nieskażonym środowisku lasów syberyjskich. "Chroń drzewa cedrowe, bo są one jak matka - żywią i leczą", to mądrość przekazywana z pokolenia na pokolenie. Zastosowanie syberyjskiego oleju cedrowego jest bardzo wszechstronne, a jego skuteczność potwierdzona licznymi badaniami naukowymi.
Olej cedrowy działa immunostymulująco (pobudza układ odpornościowy organizmu, hamuje dojrzewanie wirusów), przeciwzapalnie, żółciopędnie (znacząco obniża kwasowość soku żołądkowego), przeciwobrzękowo, przeciwświądowo, przeciwdepresyjnie, wzmacnia serce, rozszerza i odkaża drogi oddechowe, wspomaga układ pokarmowy, reguluje trawienie i likwiduje zaparcia. Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne. Zwiększa krążenie krwi w mózgu, stymuluje jego pracę i wspomaga w zachowaniu sprawności umysłowej.
Swoją wyjątkowość syberyjski olej cedrowy zawdzięcza m.in. wysokiej zawartości witaminy F (kwas linolowy 71,1%) - wchodzącej w skład błon komórkowych, zapewniającej im lepszą trwałość. Witamina F pełni istotną funkcję w profilaktyce zawałów serca, udarów mózgu oraz miażdżycy; zapobiega zwyrodnieniom naczyń. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Dowiedziono, że witamina F neutralizuje wiele trucizn.
Niewiele jest substancji pochodzenia naturalnego, które tak jak olej cedrowy sprawdzają się
w profilaktyce większości trapiących nas chorób cywilizacyjnych. W związku z tym spożywanie oleju cedrowego zaleca się osobom mieszkającym w zanieczyszczonych miastach, żyjącym w stresie, przemęczonym, stosującym niezrównoważoną dietę. Olej cedrowy działa energetyzująco, zmniejsza zmęczenie. Podnosi odporność organizmu na stres, zwiększa wydajność umysłową organizmu. Stosowany dłuższy czas poprawia samopoczucie.
Olej cedrowy to również cenne źródło witaminy E - 55 mg/100 g, 5 razy więcej niż w oliwie z oliwek! Dzięki tak wysokiej zawartości witaminy E olej cedrowy jest skutecznym antyoksydantem. Usuwa z naszego organizmu wolne rodniki i nadtlenki, przez co działa przeciwnowotworowo i opóźnia procesy starzenia tkanek, w tym skóry. Witamina E ułatwia przyswajanie białek i tłuszczów. Jest pomocna w leczeniu chorób wątroby, trzustki, jelit, miażdżycy i chorób reumatycznych.
W oleju cedrowym znajdziemy także znaczną ilość witaminy P (wykazuje działanie antyoksydacyjne, wzmacniające naczynia krwionośne oraz przeciwobrzękowe), witaminy A (pomocnej w leczeniu wielu chorób oczu, wspomagającej proces wzrostu, zwiększającej oporność na zakażenia, skutecznie poprawiającej kondycję skóry, włosów, paznokci), oraz komplet witamin z grupy B (normalizują pracę systemu nerwowego, korzystnie wpływają na wzrost i rozwój organizmu człowieka, poprawiają skład krwi).
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju cedrowym przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, normalizują strukturę ścian naczyń krwionośnych, podnoszą ich elastyczność i obniżają ich przepuszczalność.
Ze względu na wszechstronność działania olej cedrowy może być wykorzystywany w celach leczniczych w przypadku wielu chorób oraz w profilaktyce jako środek wspomagający nasz organizm na co dzień.
Dawkowanie:
Zalecana dawka do spożycia to 2 łyżeczki codziennie rano na czczo. Olej cedrowy Natuwit posiada oryginalny smak i niepowtarzalny aromat, co czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek i wielu innych potraw.
Olej cedrowy jest również wykorzystywany w kosmetyce. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E działa odmładzająco na skórę, opóźnia pojawianie się zmarszczek, mocno regeneruje. Wzmacnia włosy i paznokcie.
OLEJ CEDROWY NATUWIT to produkt:
- w 100% naturalny, oryginalny olej z syberyjskich orzechów cedrowych, nieprzetworzony chemicznie
- tłoczony na zimno
- nierafinowany
- bez środków konserwujących, zapachowych oraz bez sztucznych barwników
- bogaty w naturalną witaminę E
- certyfikowany i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską
- butelkowany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych
Producent: Oleador UG, Hannover, Germany
www.oleador.com
www.natuwit.pl