Miód Manuka MGOTM jest uznawany za najlepszy miód Manuka na świecie, a firma Manuka Health New Zeland Ltd nieustannie podejmuje działania mające na celu zapewnienie najwyższej jakości swoich produktów.
Przetwarzanie
Manuka Health przywiązuje najwyższą wagę do tego, aby poziom bioaktywnych związków zawartych w kupowanym przez Państwa miodzie był taki sam jak bezpośrednio po wyjęciu z ula. Temperatura panująca w nowoczesnym zakładzie przetwórczym Manuka Health nigdy nie przekracza naturalnej temperatury panującej w ulu (37-40 st. C).
Dzięki temu Miód Manuka MGO™ jest kwalifikowany jako "miód surowy", a więc taki, który zachowuje wszystkie naturalne składniki dające mu właściwości charakterystyczne dla miodu Manuka.
Badania
Każda, bez wyjątku, partia miodu jest badana w laboratorium wewnętrznym pod kątem zawartości methylogloxalu (MGO™) i HMF oraz w laboratorium zewnętrznym pod kątem diastazy, koloru i mikrobiologii.
Dana partia miodu jest dopuszczana do dystrybucji pod marką Manuka Honey MGO™ tylko wtedy, gdy spełnia wszystkie rygorystyczne standardy stawiane przez laboratoria.
Mierzenie stężenia methylglyoxalu (MGO™) jest najlepszą metodą mierzenia niezawodnej (niezwiązanej z nadtlenkiem wodoru) aktywności miodów Manuka. Metoda ta została opracowana w 2006 r. przez niemieckiego naukowca, prof. Thomasa Henle i zastąpiła stosowaną od ponad 15 lat metodę UMF.
"Opierając się na przeprowadzonych badaniach uważamy, że wyłącznie methylglyoxal jest odpowiedzialny za unikatowe właściwości miodu Manuka. Mogą występować także efekty synergistyczne, dzięki innym składnikom, takim jak polyfenole, ale bez methylglyoxalu miód Manuka nie miałby swych unikatowych właściwości."
– Prof. Thomas Henle.
Zaopatrzenie
Aby móc zapewnić Państwu dostęp do Miódu Manuka MGOTM najwyższej jakości, firma Manuka Health zainwestowała we własne pasieki i zatrudnia doświadczonych pszczelarzy. Dodatkowe partie miodu są skupowane od wyselekcjonowanych pszczelarzy indywidualnych. Dostarczany przez nich miód przechodzi rygorystyczne testy jeszcze zanim zostanie zakupiony, tak aby mieć pewność że spełnia najwyższe standardy jakości Manuka Health.
Certyfikacja:
Miód Manuka MGOTM produkowany pod ścisłą kontrolą, a Manuka Health New Zeland Ltd posiada certyfikat RMP (Risk Management Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) i GMP (Good Manufacturing Practice).
Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu firmy Manuka Health funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Zdrowej Żywności) i są dopuszczone do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej.
Dodatkowo w Polsce Miód Manuka MGO™ badany jest przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową (wyniki badań w 2008 roku potwierdziły pełną oryginalność Miodów Manuka MGO™).
Wyniki badań zleconych przez Państwową Inspekcję Handlową w Polsce - badane partie miodów MGO 30+
Kontrola Importu przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Polsce