Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ORYGINALNY MIÓD MANUKA 25+, 500 gram, BARDZO SILNY

23-01-2012, 10:22
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 250 zł      Aktualna cena: 250 zł     
Użytkownik supleo4you
numer aukcji: 2048879751
Miejscowość Trzcianka
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 1    Wyświetleń: 25   
Koniec: 20-01-2012 16:22:23
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

MIÓD MANUKA AKTYWNOŚĆ 25+

500 gram



Nowozelandzki miód manuka używany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości jelitowych oraz skuteczny środek antybakteryjny na rany i oparzenia. Używa się go do kuracji na osad/kamień nazębny i zapalenie dziąseł. Pomaga w złagodzeniu bólów gardła, a także wyraźnie wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia pacjenta. Nowozelandzkie miody manuka w znaczący sposób pomogły w leczeniu takich schorzeń jak: nowotwory, gronkowiec, przeziębienia, infekcje gardła, ciężko gojące się rany, wrzody żołądka, zakażenia bakteryjne i wiele innych. Unikalny miód manuka powstaje dzięki roślinie o nazwie Leptospermum scoparium (Manuka), która rośnie tylko w Nowej Zelandii.

Źródło unikatowych właściwości miodu Manuka pozostawało niezbadane aż do 2006 r., kiedy to niemiecki naukowiec, profesor Thomas Henle, wykazał, że za trwałe i wyjątkowe właściwości miodu Manuka odpowiada wyłącznie niezwykle wysoka zawartość naturalnie występującego methyglyoxalu (MGO). Unikatowy dla Nowej Zelandii miód manuka jest jedynym na świecie w 100% naturalnym produktem spożywczym zawierającym istotne żywieniowo ilości methylglyoxalu (MGO) – od 30 do 800 mg/kg. Dla porównania - zawartość methylglyoxalu w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg. Właśnie to wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem unikatowych właściwości miodów Manuka. Methylglyoxal to substancja, którą zawierają też zwykłe miody. Różnica polega na tym, że w miodach Manuka stężenie methylglyoxalu jest, jak już wspomniano, kilkadziesiąt razy większe. Miód Manuka, produkowany przez pszczoły, które zbierają nektar z kwiatów krzewu Manuka, ma charakterystyczny smak, jest ciemniejszy i bardziej intensywny niż miód koniczynowy, a ponadto posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. To dlatego miód Manuka może być stosowany w celu poprawienia odporności organizmu, a także jako wspomaganie terapii w wielu schorzeniach bakteryjnych, np. Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka i dwunastnicy, czy Staphyloccocus aureus, czyli gronkowcem złocistym. Miód ten polecany jest również w schorzeniach jelitowych, zaparciach, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, zapaleniu gardła czy w przeziębieniach. Poza tym skutecznie działa także w przypadku problemów skórnych, takich jak: ropnie, trudno gojące się rany, w tym stopy cukrzycowe czy owrzodzenia.

Na opakowania oraz w opisach miodu manuka stosuje się dwie alternatywne skale zawartości methylglyoxalu: MGO lub UMF. MGO określa zawartość methylglyoxalu w mg/kg miodu. Współczynnik UMF (Unique Manuka Factor*) oznacza natomiast bioaktywność w skali od 10 do 30+ i określany jest w certyfikowanym laboratorium w Nowej Zelandii (nie w Europie). Profesor Peter Molan z Uniwersytetu Waikato wynalazł metodę testowania, która pozwala udowodnić antybakteryjną siłę miodu Manuka. Opracował on wiarygodny test, który pozwala ocenić różne poziomy antybakteryjnych właściwości miodu Manuka w zależności od wyprodukowanej partii miodu. Prof. Molan nazwał poziom antybakteryjnych właściwości miodu Manuka, Unikalnym Czynnikiem Manuka – UMF (Unique Manuka Factor) i takie określenie jest obecnie stosowane do określania antybakteryjnej siły miodu Manuka. Metoda prof. Petera Molana polega na określeniu siły antybakteryjnej miodu Manuka i porównaniu jej do siły działania fenolu. W związku z tym numer, który towarzyszy w określaniu antybakteryjnej siły miodu Manuka UMF (np. 10+ ) odpowiada sile działania 10% roztworu fenolu. Wraz z upływem lat, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na miód Manuka na całym świecie oraz z coraz częściej występującą nieuczciwością niektórych producentów miodu Manuka, powstała potrzeba chronienia marki miodu Manuka. W związku z tym powstała organizacja AMHA (Active Manuka Honey Association), która jest jedynym właścicielem znaku UMF. Organizacja AMHA zrzesza bardzo wielu producentów miodu. To właśnie ta organizacja zajmuje się badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu i nadawaniem jej określonego w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu, czynnika UMF. Producenci, którzy obawiają się poddać rygorystycznym badaniom organizacji AMHA nie mają prawa używać znaku UMF, z tego względu powstają inne systemy pomiaru siły antybakteryjnej miodu takie jak MGO, AAH, UMB, AMF, ACTIVE i inne. System MGO mierzy ilość antybakteryjnego czynnika methyloglyoxal zawartego w miodzie. Nie mierzy siły antybakteryjnej miodu – ale poziom zawartości JEDNEGO czynnika antybakteryjnego, dla przykładu miód manuka MGO 400+ zawiera 400 mg methyloglyoxal`u na kilogram miodu. Pomimo, iż MGO uważany jest za aktywny składnik, który nadaje miodowi Manuka jego antybakteryjną siłę system UMF jest dokładniejszy w swoim pomiarze. Dzieje się tak dlatego, że pomiędzy różnymi składnikami miodu Manuka dochodzi do skomplikowanych reakcji, których wynikiem jest moc antybakteryjna miodu i tak badanie zawartości samego methyloglyoxal`u w miodzie jest niewystarczające. System pomiaru antybakteryjnej siły miodu Manuka – UMF jest najbardziej rozpoznawalnym na świecie znakiem dotyczącym antybakteryjnej siły miodu Manuka. Wielu producentów produkuje miód Manuka oznaczony znakiem łudząco podobnym do UMF dowodzi o uznaniu marki. Podczas wyboru swojego dostawcy miodu Manuka należy mieć także na uwadze fakt, iż wielu producentów miodu Manuka wprowadza inne oznaczenie antybakteryjnej siły miodu wyłącznie na własny użytek nie wzbudza zaufania. Niezależna organizacja AMHA, która jest właścicielem znaku UMF, poprzez fakt iż bada miód Manuka na zlecenie wielu producentów, a nie jednego, także wzbudza większe zaufanie co do wyników swojej działalności.


Dlaczego warto kupić ten miód?:
- pochodzi od renomowanego wytwórcy nowozelandzkiego - Wellbeeing Honey Products
- miody manuka firmy Wellbeing należą do najbardziej uznanych na świecie




Dawkowanie: doustnie 1-2 łyżki stołowe dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Najbardziej skuteczny w działaniu jest rozpuszczony w 1 szklance letniej wody. Można go stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Wskazania:
- nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia oraz osobom uczulonym na produkty pszczele
- miód manuka nie jest lekiem, ani substytutem leku i nie powinien być stosowany jako jedyna forma leczenia
- w przypadku leczenia jakichkolwiek schorzeń pacjent powinien znajdować się pod stałą kontrolą lekarza specjalisty
- przechowywać w chłodnym miejscu i ciemnym miejscu
- przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci
- w przypadku stwardnienia miodu, można do podgrzać

Producent: Wellbeing Honey Products, Nowa Zelandia
Data ważności: 02/2016