Ksylitol pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.
Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe – powinien zostać zastąpiony KSYLITOLEM w codziennej diecie. Cukier zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz mikroelementy (magnez, wapń, potas), natomiast KSYLITOL ułatwia mineralizację (np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc wskazany przy osteoporozie). KSYLITOL równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zmniejsza łaknienie na słodycze.
Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego KSYLITOL należy stopniowo zwiększać dawkę dobową KSYLITOLU (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu KSYLITOLU najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku zycia (lub w bardzo małych ilościach obserwując reakcje organizmu na nowy składnik diety). FDA i JEFCA – organ doradczy WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i FAO stwierdzili, że KSYLITOL jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) KSYLITOLU dziennie. Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie).
KSYLITOL stosowany jest również zewnętrznie. W postaci aerozolu ksylitolowego (lub domowego wyrobu kropli do nosa: 1 porcja KSYLITOLU na 20 porcji soli fizjologicznej dostępnej w aptekach) działa hamująco na rozwój bakterii (m. in. powodujących zapalenie ucha środkowego, szczególnie u małych dzieci). Regularne przemywanie aerozolem ksylitolowym nosa zmniejsza ilość szkodliwych bakterii, stymulując zarazem prawidłowe oczyszczanie tego obszaru, co zmniejsza problemy związane z alergiami i astmą.
Dobrze jest również profilaktycznie (przed snem) rozprowadzić niewielką ilość KSYLITOLU rozpuszczonego w ślinie po szkliwie zębów i dziąsłach (wskazane szczególnie przy próchnicy i paradontozie).
KSYLITOL wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi” bakterie i komórki rakowe), a więc wskazany jest przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
- Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez odmawiania sobie słodyczy) można nim nie tylko słodzić herbatę.ale również dodawać do wypieków,tworząc małokaloryczne ciasta,ciasteczka
- ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),
- stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,
- utrzymująć niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier
- przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,
- zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
- likwiduje niemiły zapach z ust
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. przy kandydozie).
Zastosowanie : do słodzenia napojów,do ciast,deserów
Skład: ksylitol cukier brzozowy