Ksylitol zwany cukrem brzozowym to słodzik pozyskiwany z kory brzozy. Pozbawiony jest wszelkich wad sacharozy czyli zwyklego cukru, mimo że nie różni się od niego barwą i smakiem. Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów i wpływa zbawiennie na zdrowie.
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organiźmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego podiada 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków, utrzymuje niski poziom insuliny.
Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotknietych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
Ksylitol jest rekomendowany przez stomatologów. Zapobiega próchnicy, likwiduje drobne ubytki próchnicze, oczyszcza, chroni zęby przed uszkodzeniami. Wskazany jest przy chorobach dziąseł i ozębnej - przywraca naturalne pH śliny (przed przełknięciem zaleca sie przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolu jamy ustnej, nawet już po umyciu zębów)
Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - na przykład Helicobacter pylori, której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym. Dzięki natybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
Ksylitol zmienjsza łaknienie cukru. Zawiera prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier i opóźnia procesy starzenia.
Do produkcji wykorzystuje się miazge drzewną pochodzacą z lasów odnawialnych. Do produkcji ksylitolu nie używa się żadnych materiałów zwierzęcych.
Ksylitol zawarty jest w wielu naturalnych produktach takich jak: owoce, warzywa. Jest bardzo słodki i zawiera 40% mniej kalorii niż cukier.
Wskazany jest przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
- zapaleniu ucha srodkowego
- ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych
- likwiduje nimiły zapach z ust
Jest rewelacją dla cukrzyków ze względu na 14-krotnie niższy indeks glikemiczny
niż glukoza. Równie słodki jak cukier, dostarcza organizmowi 40% mniej kalorii.
Skład: 100% ksylitolu