Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Oryginalne japońskie MISO SHIRO z ryżem białym

23-01-2012, 15:41
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 36 zł     
Użytkownik Biomarket24_pl
numer aukcji: 2052978310
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 9   
Koniec: 11-02-2012 15:02:02
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Gwarancja jakości
Gwarantujmy aktualny termin ważności wszystkich sprzedawanych artykułów.
Dokładna data uzależniona jest od najnowszej dostawy. Dzięki temu otrzymacie Państwo towar najświeższy, z max. długim okresem przydatności do spożycia.
Strony informacyjne
O firmie
Wysyłka i koszty
Kontakt
Zasady aukcji
Zwroty

INNE AUKCJE >>
FORMY PŁATNOŚCI




Przed przyjazdem KONIECZNIE zadzwoń.

WYSYŁKA I KOSZTY
Szybki kontakt






Prowadzimy legalną firmę. Posiadamy wszystkie niezbędne zezwolenia na obrót żywnością oraz książeczki zdrowia. Sklep i magazyn są pod nadzorem SANEPID`u, co jest gwarancją przechowywania żywności w odpowiednich warunkach z zapewnieniem właściwej higieny.


Nie kupuj żywności u przypadkowych sprzedawców, bo ryzykujesz zdrowiem swoim i swojej rodziny!


PRZEDMIOT AUKCJI


Oryginalne japońskie MISO SHIRO z ryżem białym

Miso Shiro
z ryżem białym


Zastosowanie.
Jako dodatek do rozmaitych potraw (zup, sosów, kanapek, zapiekanek, kotletów, itp. ści.

Skład: ziarno soji, ryż biały, sól morska, słodki syrop ziemniaczany, alkohol, dodatek fermentacyjny - aspergillus oryzae.

Wyprodukowany z surowców
nie modyfikowanych genetycznie

bez sztucznych dodatków

Waga netto 400g
Termin przydatności 2 lata od daty produkcji.
Produkt świeży.


Posiadamy również w sprzedaży:
  • miso GENMAI - z ryżem brązowym
  • miso HATCHO - czyste sojowe
  • miso MUGI - z jęczmieniem

  • Zapraszamy na inne nasze aukcje.

    Pasta miso to inaczej aktywna biologicznie soja, która została w specjalny sposób sfermentowana. Dzięki zawartości dobroczynnych szczepów bakterii zwiększa odporność organizmu i zwalcza bakterie szkodliwe. Pasta miso jest zatem bardzo aktywna biologicznie - nadaje potrawom zarówno bardzo charakterystyczny smak, jak i specyficzne właściwości.

    Zupa miso wykazuje dobroczynne działanie na nasz układ trawienny, korzystnie działa na krew i system odpornościowy. Stwierdzono, że jej spożywanie zmniejszyło w Japonii skutki choroby popromiennej. Również uważa się w makrobiotyce, że jest korzystna podczas terapii chorób onkologicznych. Jest to podstawowa zupa, jaką na co dzień spożywają Japończycy, a zgodnie z badaniami populacyjnymi - zalicza się ich do najbardziej długowiecznych społeczeństw Ziemi.

    Więcej na temat miso i przepis na zupę na dole strony


    Wyprodukowane w Japonii przez:
    Muso Co. Ltd.
    Etykieta:



    Więcej o miso

    Pasta miso. Istnieje kilka rodzajów pasty miso, które choć do siebie zbliżone - posiadają nieco odmienny smak i właściwości. Tradycyjnie pastę miso robi się w ten sposób, że miesza się ze sobą gotowaną rozgniecioną soję z gotowanym rozgniecionym ryżem (lub jęczmieniem), solą i specjalnym szczepem bakterii koji (wym. japońska: kodźi). Ten sam szczep bakterii wykorzystuje się m.in. do tradycyjnej produkcji sake. Są to bakterie cenione w Japonii tak bardzo, jak u nas bakterie jogurtowe itp. (np. acidophilus). Wykazują one bardzo korzystne właściwości dla ludzkiego organizmu - m.in. zwiększają odporność i zwalczają bakterie szkodliwe dla organizmu człowieka.
    Następnie mieszanina ta leżakuje przez przynajmniej pół roku. W produkcji przemysłowej podwyższa się nieco ciśnienie, by czas dojrzewania miso skrócić do 3 miesięcy. Pasta miso w zależności od składu (czysta, z ryżem, z jęczmieniem), proporcji składników i szczegółów technologii, może mieć kolor od ciemnobrązowego, poprzez jasnobrązowy, aż po prawie biały.

    Przepis - na zupę miso
    Najistotniejsze jest to, że pasta miso jest bardzo aktywna biologicznie. Dlatego należy ją dodawać zaraz po zakończeniu gotowania (odstawieniu z palnika) zachowując w ten sposób jej oryginalne walory smakowe i biologiczne.
    W uproszczeniu można powiedzieć, że każda zupa warzywna, do której doda się nieco pasty miso - będzie miała cechy zupy miso.
    Ponieważ pasta miso jest słona - zupy wcześniej nie powinno się solić. Zazwyczaj na średnią porcję zupy dla 1-2 osób daje się 1 łyżkę pasty miso. Przy większej ilości zupy - dodajemy odpowiednio 2-3 łyżki pasty.

    Najprostsza wersja zupy miso polega na ugotowaniu zupy warzywnej (gotujemy ze sobą pokrojone w kostkę: marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, korzeń pora, posiekaną cebulę, ewentualnie czosnek - możemy dodać nieco ugotowanej wcześniej fasolki - najlepiej czerwonej lub czarnej). Oczywiście, do przyrządzania zupy miso można użyć bardzo różnych kompozycji warzyw. Czasem dodaje się też owoce morza. Zupy nie solimy, możemy natomiast dodać nieco odpowiadających nam przypraw (typu majeranek, tymianek, kminek, estragon, cząber, ewentualnie nieco imbiru lub kurkumy). Możemy przyprawić tę zupę tradycyjnie, tak jak zazwyczaj, jednak nie dodajemy zasmażki i nie zabielamy jej śmietaną.Jako tłuszczu możemy użyć oleju sezamowego, który nada zupie bardziej orientalny smak lub też oleju z pestek winogron, czy oleju rzepakowego.
    Po ugotowaniu warzyw na miękko w zupie, odstawiamy garnek z palnika i dodajemy pastę miso - mieszamy zupę, aż pasta zupełnie się w niej rozpuści. Pastę miso możemy też rozmieszać oddzielnie w szklance z wywarem i dodać znów do zupy. Sposób ten jest technicznie łatwiejszy.
    Pozostawiamy całość po wymieszaniu na minutę-dwie i zupa jest gotowa do spożycia. Przed nalaniem do miseczek lub talerzy warto jeszcze raz zamieszać zupę w garnku.

    Bardziej tradycyjny sposób przyrządzania zupy miso.
    Do tradycyjnej zupy miso Japończycy dodają zazwyczaj jakieś grzyby. Możemy użyć kilka pieczarek lub boczniaków lub grzybów mun. Dodatkowo możemy przyszklić w garnku pokrojoną w paski lub posiekaną cebulę. Następnie wlewamy do garnka wodę w ilości szklanka na jedną osobę, dodajemy warzywa i gotujemy.
    Tradycyjnie do takiej zupy dodaje się również glony wakame lub glony kombu. Glony te dodaje się razem z warzywami, aby podczas gotowania stały się miękkie, a ich wywar przeszedł do zupy.
    Pod koniec gotowania możemy dodać pokrojony w kostkę serek sojowy tofu. Następnie, po wyłączeniu ognia, dodajemy do całości pastę miso. Dodatkową atrakcją może być posypanie na sam koniec po wierzchu zupy rozkruszonym glonem nori. Podobną funkcję (dekoracyjną i smakową) może w zastępstwie pełnić posiekana pietruszka.

    I już możemy się rozkoszować smakiem zupy miso.
    źródło: www.seremet.org/miso.html


    Posiadamy w sprzedaży wszystkie dodatki do zupy miso. Zapraszamy na inne nasze aukcje.


    Zobacz nasze pozostałe aukcje




























































    Panel aukcji  


    Ostatnie komentarze

    Pozytywny

    Pozytywny

    Pozytywny

    Pozytywny

    Pozytywny


    Materiały zawarte w opisie tej aukcji (grafiki, opisy produktów, itp.) są własnością użytkownika Allegro Biomarket24_pl.
    Znaki towarowe lub loga producentów są własnością odpowiednich firm i zostały umieszczone w celu zaprezentowania pełnej informacji o produkcie.
    Wszelkie kopiowanie, plagiat jakichkolwiek danych jest ZABRONIONE! Każdy przypadek jest zgłaszany do Allegro co powoduje blokadę konta nieuczciwego użytkownika.