Witamy na naszej aukcji
Przed złożeniem oferty proszę o zapoznanie się z informacjami o firmie i zasadami aukcji..
|
Prowadzimy legalną firmę. Posiadamy
wszystkie niezbędne zezwolenia na obrót żywnością oraz książeczki
zdrowia. Sklep i magazyn są pod nadzorem SANEPID`u, co jest gwarancją
przechowywania żywności w odpowiednich warunkach z zapewnieniem właściwej
higieny.
Nie kupuj żywności
u przypadkowych sprzedawców, bo ryzykujesz zdrowiem swoim i swojej
rodziny!
|
PRZEDMIOT AUKCJI
|
KOMBU
algi morskie
|
KOMBU są to algi, inaczej nazywane warzywem morskim.
Zwane są również listownica (laminaria); na szeroką skalę uprawiane w Japonii.
.
Zastosowanie: Można jeść na surowo lub gotowane, mają słodkawy smak. Stanowią doskonały dodatek do wszelkich dań kuchni azjatyckiej, głównie do zup, zwłaszcza do zupy miso. Również sosów, sałatek, ryżu, makaronu, dań z fasoli, pikli. Jest to podstawowy składnik bulionu dashi. Są używane przy przygotowaniu SUSHI, dodajemy listek Kombu podczas gotowania ryżu, zamiast soli.
Kombu znacznie zwiększa wartość odżywczą wszystkich pokarmów, które sa przygotowywane z jego dodatkiem.
Przygotowanie: przed użyciem należy usunąć biały nalot, który świadczy o dobrej jakości. Połamać lub pociąć nożyczkami. Moczyć w ciepłej wodzie około 20-30 min, gotować do miękkości. Można też uprażyć i zmielić na proszek, aby stosować jako przyprawę.
Skład: kombu (Laminaria Japonica)
Wyprodukowany z surowców
nie modyfikowanych genetycznie
nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków.
|
|
Waga netto 50g
Więcej o KOMBU
Właściwości zdrowotne:
bardzo chłodna natura, słony smak, nawilża suchość, tonizuje płyny YIN, zmiękcza stwardniałe struktury w ciele, przekształca związaną z gorącem żółtą i zieloną flegmę, wspiera nerki, działa moczopędnie, zmniejsza skłonność do zakrzepów krwi (choroba niedokrwienna, zapalenia żył, żylaki), naturalny środek grzybobójczy. Wykorzystywany jako element wspierający w leczeniu zapaleń stawów, reumatyzmu, nadciśnienia tętniczego,
problemów związanych z prostatą i jajnikami, obrzęków węzłów chłonnych, obrzękniętych i bolesnych jąder, cukrzycy, niepłodności mężczyzn, uszkodzeń wywołanych w organizmie przez gorączkę reumatyczną, bólów serca, niedokrwistości. Chłodzi i nawilża płuca i krtań, usuwa kaszel i astmę, wspiera utratę wagi ciała, wspiera serce na dużych wysokościach, pogłębia oddech i wspiera regeneracje mięśni, hamuje wzrost grzybów, w tym Candida.
W kuchni doskonale jako dodatek do strączkowych, ponieważ dzięki wysokiej zawartości minerałów, świetnie równoważy zawartość białka i tłuszczów, poprawia również ich przyswajalność. Pomaga też rozpuścić w trakcie gotowania zwarte struktury fasolek, zbóż i jarzyn, przez co skraca ich czas gotowania.
Kombu są cennym źródłem witamin B1, B2, B6 oraz C, a także różnych składników mineralnych, m.in. wapnia i żelaza.
Przeciwwskazane u kobiet w ciąży, u osób wychłodzonych, a także z luźnymi stolcami.
źródło: http://jawsieci.pl/zdrowie/leczenie/algi2/index.htm
Etykieta:
|
|
|