Japońska Kukicha to
wysokiej jakości zielona herbata; "kuki" znaczy łodyga ,w jej skład
wchodzą nie tylko listki, ale także młode szypułki (herbaciane łodyżki).
Napar charakteryzuje się jasno-żółtawym kolorem o orzeźwiającym,
łagodnym smaku z delikatną nutą kwiatowego aromatu. Szypułki zawierają
znikome ilości garbników oraz kofeiny, dzięki czemu mogą pić ją w dużych
ilościach zarówno osoby dorosłe, starsi jak i dzieci. Działa
uspokajająco, jest silnym antyoksydantem i ma właściwości alkalizujące.
Sposób parzenia
Zaparzać do 3 razy w temperaturze 60- 70°C maksymalnie 3 minuty (drugie
parzenie krócej!) potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki
pozostawimy w naparze, herbata będzie bardzo gorzka i bez aromatu.
Właściwości herbaty zielonej
Ma pozytywny wpływ na serce
Reguluje poziom cholesterolu
Zmniejsza ryzyko nowotworów
Pomaga w spalaniu tłuszczu
Reguluje poziom cukru we krwi
Herbata zielona – różni się od czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi
fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a
następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji.
Napar ma barwę zbliżoną do cytrynowo-żółtej lub słomkowej. Jest wysoko
ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej
herbaty bogaty jest w witaminy C,E,B, sole mineralne oraz
przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma
działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości kobiet, pomaga zapobiegać
nowotworom i atakom serca. Na dalekim wschodzie nazywana jest „kluczem
do długowieczności”.