BRYNDZA ZIMOWA
180 gram
Bryndza ma kolor biały lub biało kremowy.
W smaku jest pikantna, nieco słona, ma konsystencję pasty.
Oryginalna bryndza w sezonie wytwarzana jest z mleka owczego*.
To jeden z najbardziej znanych serów tatrzańskich. Tradycja wytwarzania sięga XVI wieku, kiedy to bryndza służyła nie tylko jako pożywienie dla Górali wypasających przez długie miesiące owce na Podhalu, ale również jako środek płatniczny oraz forma daniny.
Bryndzę można jeść z chlebem lub polewać nią ziemniaki.
* W okresie zimowym oferujemy bryndzę z mleka krowiego.
O oryginalności naszej bryndzy świadczy Certyfikat Zgodności. Spełnia ona wszelkie wymogi chronionego produktu regionalnego oraz spełnia wymogi "zerejestrowanej specyfikacji produktu bryndza podhalańska na podstawie Rozporządzenia Komisji WE (...) rejestrującego w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Bryndza Podhalańska (ChNP)".
SKŁAD:
100% mleko krowie
WAGA:
180 gram
Smak gór w domowym zaciszu...
:::: Przepis na Penne z bryndzą ::::
Przygotowanie: 20 min.
Składniki (4 porcje):
paczka makaronu penne,
2 kostki bryndzy,
20 dkg boczku lub 8 plasterków szynki,
duży kubek śmietany (18%),
4 ząbki czosnku,
pęczek świeżej natki pietruszki lub koperku,
oliwa,
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn,
zielone oliwki do dekoracji.
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (bryndza sama w sobie ma słony smak). Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oliwy i podsmażamy posiekane ząbki czosnku.
2. Dodajemy pokrojony w słupki boczek lub szynkę, wlewamy smietanę. Mieszamy. Dodajemy świeże listki rozmarynu.
3. Dodajemy pokrojoną w kostkę bryndzę.Ciągle mieszając gotujemy na bardzo małym ogniu. Po rozpuszczeniu bryndza zamieni się w gęsty śmietanowy sos.
4. Przyprawiamy solą, pieprzem i innymi zielonymi przyprawami. Mieszamy.
5. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, zalewamy sosem i dekorujemy zieleniną.
Ser wytwarzany jest przez naszego bacę Kazka Furczonia, który w 2012 r. został uhonorowany przez Prezydenta RP oraz Ministra Gospodarki tytułem "Farmera Roku".
"Ma Pan prawo do wielkiej satysfakcji. Konkurs, którego został Pan laureatem wyłania najlepszych gospodarzy w naszym kraju (...). Pana gospodarstwo ekologiczne specjalizujące się w hodowli owiec i produkcji tradycyjnych wyrobów z mleka owczego, jest wymownym dowodem na to, że pracowitość, gotowość do modernizacji, umiejętne wykorzystanie atutów oraz przynależność Polski do Unii Europejskiej to czynniki, które znacząco zwiększają efektywność gospodarowania" - napisał w liście gratulacyjnym Prezydent RP Bronisław Komorowski.
Tradycja hodowli owiec w rodzinie Furczoniów sięga XIX wieku. Dziś prowadzi gospodarstwo ekologiczne o pow. 120 ha użytków zielonych. Hodowane przez niego owce górskie (150 matek) wielokrotnie zdobywały pierwsze miejsca i tytuły czempionów na krajowych wystawach zwierząt hodowlanych.
Certyfikaty oraz nagrody Kazka Furczonia:
Zapraszamy do zakupów!
Zespół e-Oscypek