Choroby oczu związane z wiekiem występują coraz częściej z jednego zasadniczego powodu: ludzie żyją obecnie znacznie dłużej przy jednoczesnym dość intensywnym procesie starzenia się społeczeństwa.
Badania naukowe wykazują, że dodatkowe, długoterminowe spożycie witamin, substancji pochodzenia roślinnego, pierwiastków śladowych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 zestawionych ze sobą nie przypadkowo, ale w sposób potwierdzający maksymalną skuteczność przy stosowaniu kuracji dietetycznych- może mieć wpływ na choroby oczu związane z wiekiem. Następuje spowolnienie lub powstrzymanie procesów rozwojowych tych chorób.
Orthomol® Vision zawiera składniki odżywcze i inne ważne substancje dobrane w odpowiedniej koncentracji, które- dzięki właściwościom- wspierają naturalne funkcje oka i regenerację poszeczególnych jego elementów. W skład produktu wchodzi m.in. luteina, zeaksantyna, witaminy E, C oraz cynk, selen, a także nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3.
Charakterystyka produktu
Orthomol® Vision jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego. Orthomol® Vision jest stosowany w postępowaniu dietetycznym w chorobach oczu związanych z wiekiem (np. zwyrodnienie plamki żółtej i inne).
Orthomol® Vision w postaci kapsułek nie zawiera laktozy i glutenu.
Produkt posiada certyfikat ISO 22000 / GMP.
Produkt nie jest pełnowartościowym środkiem odżywczym, lecz dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego.
Orthomol® Vision nie zastępuje procesu leczenia, nie może być także traktowany jako substytut jakichkolwiek środków farmakologicznych.
Orthomol® Vision nie zawiera substancji konserwujących.
Orthomol® Vision należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Opakowanie
30 porcji = 30 saszetek, masa netto: 66 g
Jedna porcja = jedna saszetka: 3 kapsułki, masa netto: 2,2 g
Formulacja
21 składników
Skład produktu
Wartość odżywcza |
w dziennej porcji |
%RWS** |
w 100 g |
|
|
|
|
Wartość energetyczna |
43,3 kJ (10,3 kcal) |
|
1922 kJ (458 kcal) |
Tłuszcz |
0,8 g |
|
37 g |
Węglowodany |
0,2 g |
|
9,7 g |
Białko |
0,5 g |
|
21 g |
|
|
|
|
Witaminy |
|
|
|
Witamina A |
600 μg ER° |
75 |
27 mg ER° |
Witamina D3 |
15 μg (200 IU) |
300 |
682 μg (27280 IU) |
Witamina E, w tym |
73 mg alfa-ET°° |
608 |
3,3 g alfa-ET°° |
gamma-tokoferol |
10 mg |
*** |
454 mg |
Witamina C |
200 mg |
250 |
9 g |
Witamina B1 (tiamina) |
2 mg |
182 |
91 mg |
Witamina B2 (ryboflawina) |
2,5 mg |
179 |
114 mg |
Niacyna |
20 mg EN* |
125 |
0,9 g EN* |
Witamina B6 |
2,5 mg |
179 |
114 mg |
Kwas foliowy |
400 μg |
200 |
18 mg |
Witamina B12 |
9 μg |
360 |
409 μg |
Biotyna |
150 μg |
300 |
6,8 mg |
Kwas pantotenowy |
15 mg |
250 |
682 mg |
|
|
|
|
Pierwiastki śladowe |
|
|
|
Cynk |
15 mg |
150 |
682 mg |
Selen |
60 μg |
109 |
2,7 mg |
Chrom |
60 μg |
150 |
2,7 mg |
|
|
|
|
Substancje pochodzenia roślinnego |
|
|
|
Bioflawonoidy (z cytrusów, czerwonych winogron i czarnego bzu) |
50 mg |
*** |
2,3 g |
Karotenoidy, w tym |
13 mg |
*** |
591 mg |
luteina |
10 mg |
*** |
455 mg |
zeaksantyna |
2 mg |
*** |
91 mg |
likopen |
1 mg |
*** |
45 mg |
|
|
|
|
Nienasycone kwasy tłuszczowe |
|
|
|
Olej rybi, w tym |
600 mg |
*** |
27 g |
kwas dokozaheksaenowy (DHA) |
300 mg |
*** |
14 g |
kwas eikozapentaenowy (EPA) |
30 mg |
*** |
1,4 g |
° ER = Ekwiwalent Retinolu |
°° alfa-ET = Ekwiwalent Alfa-tokoferolu |
|
|
|
* EN = Ekwiwalent Niacyny |
|
|
|
** RWS = Referencyjna Wartość Spożycia. RWS dla przeciętnej osoby dorosłej: 8400 kJ/2000 kcal. |
*** brak zaleceń w UE |
Zalecany sposób spożycia
Zawartość jednej saszetki, tj. 3 kapsułki należy spożyć w czasie posiłku lub bezpośrednio po nim (np. w trakcie śniadania), popijając najlepiej niegazowaną wodą. W razie potrzeby, kapsułki mogą być rozłożone na posiłki w ciągu dnia.