Wprowadzenie:
W celu dostarczenia Państwu produktów najwyższej jakości, Orthomol połączył 20-letnie doświadczenie w produkcji dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego i suplementów diety oraz wiedzę naukową z zakresu ortomolekularnej medycyny żywieniowej.
Dlaczego Orthomol Tendo® to najlepszy Państwa wybór?
Do normalizacji procesu leczenia struktur ścięgien oraz ich przyczepów, oprócz środków takich, jak fizjoterapia, mikroprotezy, kuracje falami uderzeniowymi czy interwencja chirurgiczna, niezbędne jest dostarczanie odpowiednio dobranych składników odżywczych, które są ze sobą ściśle powiązane podczas metabolizmu ścięgna.
W składzie Orthomol Tendo® odnajdą Państwo 3 grupy niezbędnych substancjipotrzebnych do prawidłowego procesu gojenia ścięgien. Grupa przeciwzwyrodnieniowa tworzona jest przez siarczany glukozaminy i chondroityny, kwas hialuronowy oraz hydrolizat kolagenu. Grupa antyutleniaczy to m.in. witaminy C i E, bioflawonoidy jabłkowe i cytrusowe oraz karotenoidy. Trzecia to grupa przeciwzapalna z enzymami- bromelainą i papainą oraz nienasyconymi kwasami tłuszczowymi Omega-3. Razem tworzą zespół, który przy zastosowaniu się do wskazań lekarza i wskazówek żywieniowych, skraca czas rekonwalescencji oraz łagodzi symptomy wspomnianych dolegliwości.
Opakowanie:
30 porcji = 30 podwójnych saszetek, zawartość netto: 570 g
Jedna porcja = jedna podwójna saszetka: proszek , 2 kapsułki oraz 1 tabletka, zawartość netto: 19 g
Charakterystyka:
1) Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do
postępowania w stanach osłabienia, podrażnienia ścięgien oraz w stanach zapalnych ścięgien: tendopatiach (np. achillodynia, łokieć tenisisty, łokiećgolfisty i inne).
2) Nie zawiera laktozy i glutenu.
3) Posiada certyfikat ISO 22000 / GMP.
4) Stosować wyłącznie pod nadzorem lekarza.
5) Nie jest pełnowartościowym środkiem odżywczym, lecz środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego.
6) Zawiera łatwo przyswajalne węglowodany. W przypadku upośledzonej tolerancji glukozy stosować pod ścisłą kontrolą lekarza.
7) Nie podawać kobietom w ciąży, kobietom podczas laktacji ani dzieciom.
Skład (zawartość składników w jednej porcji- 19 g):
Siarczan glukozaminy (ze skorupiaków): 800 mg
Siarczan chondroityny (z ryb): 300 mg
Kwas hialuronowy (z kogucich grzebieni): 50 mg
Hydrolizat kolagenu: 5 g
Acetylocysteina: 100 mg
Witamina A: 375 μg
Witamina C: 530 mg
Witamina E: 70 mg
Witamina B1: 4 mg
Witamina B2: 5 mg
Witamina B3: 30 mg
Witamina B6: 5 mg
Witamina B12: 9 μg
Witamina D3: 7,5 μg
Kwas foliowy: 400 μg
Kwas pantotenowy: 18 mg
Biotyna: 150 μg
Wapń (Ca): 40 mg
Magnez (Mg): 100 mg
Selen (Sn): 50 μg
Cynk (Zn): 5 mg
Mangan (Mn): 2 mg
Miedź (Cu): 1000 μg
Molibden (Mo): 50 μg
Wyciąg z jabłka z bioflawonoidami (w tym: rutyna, kwercetyna): 50 mg
Bioflawonoidy cytrusowe: 25 mg
Karotenoidy (w tym: β-karoten, luteina, likopen, astaksantyna): 5 mg
Oleje z ryb: 1,1 g
W tym kwasy tłuszczowe typu Omega-3:
Kwas eikozapentaenowy (EPA): 500 mg
Kwas dokozaheksaenowy (DHA): 167 mg
Bromelaina (z ananasa): 100 mg
Papaina (z papai): 50 mg
Wartość energetyczna: 64,9 kcal (273 kJ)
Białko: 5,0 g
Węglowodany: 7,9 g
Tłuszcze: 1,2 g
Stosowanie:
Krok 1: Otwieramy jedną, mniejszą część saszetki, w której znajdują się 2 kapsułki i 1 tabletka z enzymami.
Krok 2: Na ok. 30 min. przed planowanym posiłkiem, w trakcie którego, lub bezpośrednio po którym zamierzamy spożyć proszek oraz 2 kapsułki, połykamy tabletkę z enzymami popijając najlepiej wodą niegazowaną.
Krok 3: Proszek rozpuszczamy w około 100-150 ml niegazowanej wody lub soku owocowego.
Krok 4: Połykamy 2 kapsułki, popijając je sporządzonym napojem; tę część porcji spożywamy w trakcie posiłku lub bezpośrednio po nim.