Wprowadzenie:
W celu dostarczenia Państwu produktów najwyższej jakości, Orthomol połączył 20-letnie doświadczenie w produkcji dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego i suplementów diety oraz wiedzę naukową z zakresu ortomolekularnej medycyny żywieniowej.
Dlaczego Orthomol Diabet® to najlepszy Państwa wybór?
Uszkodzenia siatkówki oka, które powstają m. in. w wyniku nasilenia stresu oksydacyjnego (nie bez znaczenia jest tutaj także hiperglikemia i nadciśnienie tętnicze) są późnym następstwem cukrzycy. Po 20 latach jej trwania retinopatię cukrzycową stwierdza się u prawie wszystkich chorych na cukrzycę typu 1. Dzięki wykorzystaniu antyoksydacyjnych i ochronnych właściwości mikroelementów, np. witamin, pierwiastków śladowych, antocyjanów (należących do grupy flawonoidów) w naturalny sposób można przyczynić się do ochrony oka przed stresem oksydacyjnym.
Orthomol Diabet® to zrównoważone połączenie substancji, dostosowane do specyficznych wymogów diety dla cukrzyków oraz procesu leczenia mikroangiopatii cukrzycowej.
Opakowanie:
30 porcji = 30 saszetek, zawartość netto: 60 g
Jedna porcja = 1 saszetka: 3 kapsułki, zawartość netto: 2 g
Charakterystyka:
1) Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania w mikroangiopatii cukrzycowej*.
2) Nie zawiera laktozy i glutenu.
3) Posiada certyfikat ISO 22000 / GMP.
4) Stosować wyłącznie pod nadzorem lekarza.
5) Nie jest pełnowartościowym środkiem odżywczym, lecz środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego.
Skład (zawartość składników w jednej porcji- 2 g):
Tauryna: 20 mg
L-cystyna: 20 mg
Witamina A: 600 μg
Witamina C: 200 mg
Witamina E: 37 mg
Witamina B1: 2,4 mg
Witamina B2: 3 mg
Witamina B3: 20 mg
Witamina B6: 3 mg
Witamina B12: 9 μg
Witamina D3: 2,5 μg
Kwas foliowy: 600 μg
Kwas pantotenowy: 18 mg
Biotyna: 150 μg
Selen (Sn): 60 μg
Cynk (Zn): 15 mg
Chrom (Cr): 200 μg
Bioflawonoidy cytrusowe: 50 mg
Bioflawonoidy z jagód, czerwonych winogron i czarnego bzu: 60 mg
Antocyjany z jagód, czerwonych winogron i czarnego bzu: 50 mg
Karotenoidy: 5 mg
W tym:
β-karoten: 2 mg
Luteina: 2 mg
Likopen: 270 μg
Zeaksantyna: 147 μg
Kwasy tłuszczowe typu Omega-3: 254 mg
W tym: kwas dokozaheksaenowy (DHA): 147 mg
Wartość energetyczna: 9,2 kcal (39 kJ)
Białko: 0,4 g
Węglowodany: 0,3 g
Tłuszcz: 0,7 g
Jednostki chlebowe: <0,1 WW*
*WW: wymiennik węglowodanowy
Stosowanie:
Krok 1: Otwieramy saszetkę.
Krok 2: Zawartość, tj. 3 kapsułki spożywamy w czasie posiłku lub bezpośrednio po nim (np. w trakcie śniadania), popijając najlepiej wodą niegazowaną. Kapsułki mogą być spożyte razem lub w razie konieczności rozłożone na cały dzień.
Informacje dodatkowe:
1) Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
2) Orthomol Diabet® można przyjmować do 3 miesięcy bez przerwy.
3) Zastrzeżenie zmian przez Orthomol: dane oddają status do chwili opublikowania i mogą różnić się od drukowanego materiału. Wszystkie dane mogą być zmieniane bez zawiadomienia.
* proces uszkodzenia naczyń krwionośnych o średnicy poniżej 100 nm (naczynia włosowate, drobne tętnice i żyły) powiązany m.in. z nadmierną kumulacją sorbitolu, powstawania produktów zaawansowanej glikolizy, aktywacji kinazy białkowej C oraz stresu oksydacyjnego; jedną z postaci klinicznych mikroangiopatii cukrzycowej jest retinopatia cukrzycowa.