Orkisz - zielone półdojrzałe ziarna
BIO 500 g
Pochodzi z ekologicznej, kontrolowanej uprawy. Kraj pochodzenia – Niemcy.
Posiada orzechowy aromat. Idealnie nadaje się do wypieków, zup i sałat.
Warzywne danie z patelni
Składniki: 500g zielonego orkiszu, 1,5l bulionu, 700g sezonowych warzyw, 1/8l oleju, czosnek, sól ziołowa,, pieprz, 3 pomidory, jogurt, twaróg.
Przygotowanie: Ziarna namoczyć przez godzinę, ugotować w bulione al dente, warzywa umyć, obrać, pokroić i podsmażyć. Pomidory dodać na koniec. Ziarna dodać na patelnie zamieszać i podgrzać. Podawać z jogurtem lub twarogiem.
Ziarno orkiszowe bogate jest w wiele cennych substancji odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Gluten zawarty w tym zbożu jest też lepiej pszyswajalny niż ten zawarty w pszenicy. Orkisz zawiera cynk (Zn), miedź (Cu) i selenu (Se), związki wapnia, żelaza, fosforu, manganu, witaminy A, D, E, B1, B2, B6, PP. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolenowy. W ziarnie zawarty jest też rodanid – substancja, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy.
Zgodnie z wieloma publikacjami i literaturą ziarna substancje zawarte w ziarnach orkiszowych:
– obniżają poziom cholesterolu we krwi,
– regulują poziom cukru we krwi (dla diabetyków mniejsze dawki insuliny),
– wpływają na przemianę materii (ziarna przyśpieszają, podczas gdy mąka orkiszowa
raczej ją spowalnia),
– ziarna orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych,
– powodują długotrwałą sytość,
kawa z orkiszu poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco, oraz przeciwalergicznie,
– piwo z orkiszu jest napojem wzmacniającym porównywalny w smaku z piwem jasnym,
– bogate są przede wszystkim w żelazo, magnez, fosfor i wapno oraz w witaminy rozpuszczalne
w tłuszczu (A, E, i D) jak i rozpuszczalne w wodzie (B1, B2 i B6),
– nie wywołują alergii,
– cechują się wysoką zawartością kompleksowych węglowodanów i kwasów tłuszczowych nienasyconych