Można go wykorzystać do gotowania do drugiego dania. Zamiast ziemniaków lub ryżu. Po ugotowaniu można go spożywać na gorąco z masłem, oliwą, na zimno z powidłami , miodem lub śmietaną)
Ø Dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi
Y Jedząc ziarna Orkiszu diabetycy mogą ( po koniecznej konsultacji z lekarzem ) zażywać znacznie mniej insuliny
Y Kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków
Y Ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka Orkiszowa raczej ją spowalnia
Ø Zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji
Ø Ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
Ø Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia
Ø Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krążenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.
Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele
działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe,
witaminę B, żelazo i białko.
Kupuj u źródła z ekologicznego gospodarstwa. Tylko to daje 100% gwarancję jakości.
Łuska orkisz Niezbędna do wykonania poduszki orkiszowej do spania.
Poduszka z wkładem z orkiszu wytwarzając silne pole biologiczne zbliżone do naturalnego biopola człowieka, wzmacnia i uzupełnia jego braki. Wypełnia się ją łuską orkiszu. Orkisz poprawia krążenie krwi, działa odprężająco i przeciwbólowo.
Harmonizuje emocjonalnie, uspokaja, łagodzi stres. Zapewnia długi i głęboki sen dzięki temu, że pachnie świeżym ziarnem. Aby wzmocnić jej działanie można ją podgrzewać w temp. 50 C. Długo utrzymuje temperaturę.
Łuski jako lek
W krajach zachodnich zmielone łuski orkiszu traktuje się również jako lek, źródło błonnika. Kąpiele w odwarach z plewek są środkiem pomocnym w wielu dolegliwościach skórnych.
Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w stanach zmęczenia, zmniejszenia wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu krążenia, chorobach wątroby, chorobach nerek. Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego. Dieta orkiszowa jest korzystna we wszystkich schorzeniach układu pokarmowego, leczy gorączkę, grypę, krwotok, inne choroby ostre. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, natomiast mąka zmniejsza je. Zupa jest wskazana dla osób chorych na biegunkę i po niedawno przebytej operacji. Kawa poprawia trawienie, działa lekko przeczyszczająco. Orkisz rozgrzewa ciało poprawiając krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i nogach, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia. Badania kliniczne przeprowadzone w XX w. w Niemczech wykazały, że spożywany trzy razy dziennie orkisz z upraw ekologicznych w połączeniu z określonym sposobem odżywiania leczy m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren lub warzyw.
"Pokarm może być lekarstwem" to już dawno temu powiedział Hipokrates!
Przy uprawie Orkiszu stosowano efektywne mikroorganizmy.
Mamy w ofercie : pakujemy dowolna ilość
Gospodarstwo Ekologiczne tel. 602 [zasłonięte]-328 e-mail: [zasłonięte]@wp.pl www.zenszen.com
Cena: 1kg - zł
100kg - 550 zł
Masz pytanie dzwoń:
602 [zasłonięte]-328;e-mail : [zasłonięte]@wp.pl
www.zenszen.com
Dostawa firmą kurierską , Pocztą lub odbiór na miejscu
Plantacja prowadzona metodami ekologicznymi. Certyfikacja: EKOGWARANCJA PTRE
z Lublina Nr PL-01-[zasłonięte]263
ziarno orkiszu
Tak wyglądały nasze wcześniejsze aukcje: