Oferujemy Państwu zdrowy i pełnowartościowy Orkisz z gospodarstwa ekologicznego.
Ziarna tego zboża są bardzo wartościowe i mają różnorodne zastosowanie.
Pszenica orkiszowa zawiera w swoim składzie 56 % skrobi, 11 % białka, 2,7 % tłuszczy i wiele składników mineralnych. Zawiera też istotne dla człowieka aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Orkisz zawiera ich więcej niż ziarno pszeniczne. Dojrzały orkisz zawiera duże ilości krzemu i cynku.
Orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, zawiera witaminy A, E, D, B1, B2, B6 oraz związki żelaza, magnezu, fosforu, wapnia. Orkisz wzmacnia ciało, pozytywnie wpływa na krążenie krwi. Zaleca się go przy alergiach oraz wielu innych jednostkach chorobowych.
Współczesne badania wykazały, że:
zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych,
działa antyalergicznie,
przeciwzapalnie,
wzmacnia serce i system nerwowy,
podnosi witalność,
zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
wpływa na poprawienie nastroju.
Przyspiesza przemianę materii,
obniża poziom cukru we krwi.
Prowadzone przez naukowców trwające trzydzieści pięć lat badania udowodniły, że systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Orkisz z uprawy ekologicznej spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny. Leczy następujące schorzenia: niestrawność, wzdęcia, nudności, wymioty, biegunkę, zaparcia, chudnięcie, choroby wrzodowe, zapalenie żołądka, zapalenie uchyłka, celiakia, zespół drażliwego jelita, chorobę Leśniowskiego-Crohna, choroby wątroby, choroby pęcherzyka żółciowego, żylaki odbytu, salmonelozę, świerzbiączkę ogniskową, alergie ogólne, skurcze, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, cukrzycę, otyłość, inne zaburzenia metaboliczne, gorączkę, anginę, grypę, krwotok, zaburzenia miesiączkowania, stwardnienie rozsiane, opryszczkę, AIDS, zapalenie stawu, reumatoidalne zapalenie stawów, stany przedrakowe, nowotwory, depresję, chorobę Parkinsona, stwardnienie mózgu, chorobę Alzheimera, zatrucie lekami, działania niepożądane antybiotyków, takie jak: wyjałowienie dróg oddechowych, drożdżyca jelit. Wskazany dla chorych po zawale serca. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Można go używać jako pokarmu mleko zastępczego w alergii na białka mleka. Ponadto wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy ich starzenia się, dodaje sił i buduje mięśnie.
Orkisz jest zbożem o różnorodnym zastosowaniu, można go stosować jako płatki do gotowania, kaszę zastępującą ziemniaki lub ryż ale przede wszystkim jako MĄKĘ do wypieku chleba, bułek, ciast, ciasteczek, naleśników, makaronu, sosów, itp.
Na specjalne życzenie mielimy ziarna Orkiszu, w wyniku procesu powstaje mąka orkiszowa typ 2000, czyli mąka pełnoziarnistą.
Nasze ziarno posiada certyfikat wystawiony przez BIOEKSPERT SP.Z O.O:
PL-EKO-04 834/2007 [zasłonięte] 09 16 10
Ziarna Orkiszu pochodzą z upraw ekologicznych na Mazurach.
Zastosowanie: chleb, bułki, ciemne pieczywo, naleśniki, ciasto na pizzę, makaron, różnego rodzaju kluski, ciasta i ciasteczka, sosy itd.
Uwaga!
Orkisz sprzedajemy w workach 10kg. Jest to najmniejsza ilość jaką mogą Państwo kupić.
Jednorazowo można zalicytować 3 szt.(woreczki) orkiszu, tj. 30 kg.
Koszt wysyłki 10-30 kg orkiszu - 20 zł.