Tytuł |
Organizacja ruchu turystycznego na wsi |
Autor |
Beata
Mikuta, Krystyna Żelazna |
Wydawca |
FORMAT - AB |
Rok
wydania |
2004 |
Liczba stron |
299 |
Wymiary |
145 x
205 mm |
Okładka |
miękka |
Podręcznik do przedmiotu specjalizacyjnego organizacja ruchu turystycznego na
wsi dla technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika rolnika i technika
ogrodnika.
Dopuszczony do użytku szkolnego, nr dopuszczenia 26/2004.
Spis
treści:
Wstęp
Rozdział I
Problematyka wstępna – istota i znaczenie turystyki
1.
Podstawowe pojęcia dotyczące turystyki
2.
Pojęcie produktu turystycznego
3.
Historia turystyki na świecie i w Polsce
3.1.
Historia rozwoju turystyki na świecie
3.2.
Historia rozwoju turystyki w Polsce
Rozdział II
Rodzaje
usług turystycznych
1.
Potrzeby zaspokajane przez turystykę
1.1.
Pojęcie i systematyka potrzeb ludzkich
1.2.
Potrzeby człowieka zaspokajane przez turystykę
1.3.
Motywy wyjazdów turystycznych
2.
Usługi turystyczne i ich rodzaje
2.1.
Rodzaje i formy ruchu turystycznego
Rozdział III
Krajoznawstwo
1.
Pojęcie i klasyfikacja walorów turystycznych
2.
Charakterystyka przyrodniczych walorów Polski
3.
Walory krajoznawcze dóbr kultury w Polsce
4.
Walory tradycyjnej kultury i sztuki ludowej w Polsce
5.
Walory historii najnowszej i współczesnych osiągnięć człowieka
6.
Regiony turystyczne w Polsce
6.1.
Makroregion Pomorze
6.2.
Makroregion Wielkopolska
6.3.
Makroregion Śląsk
6.4.
Makroregion Warmia i Mazury
6.5.
Makroregion Mazowsze i Podlasie
6.6.
Makroregion Małopolska
Rozdział IV
Podstawy prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich
1.
Historia rozwoju turystyki wiejskiej
2.
Istota turystyki wiejskiej
3.
Turystyka wiejska a agroturystyka
4.
Przedsiębiorstwo turystyczne i formy jego własności
4.1.
Gospodarstwo turystyczne na wsi i jego cechy
5.
Podstawy prawne prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich
5.1.
Prawo regulujące prowadzenie usług turystycznych
5.2.
Ubezpieczenia zdrowotne i społeczne
5.3.
Podatki w turystyce
5.4.
Umowy zawierane w turystyce wiejskiej
6.
Marketing w turystyce na wsi
6.1.
Produkt turystyczny
6.2.
Kształtowanie cen
6.3.
System dystrybucji
6.4.
Personel firmy usługowej
6.5.
Promocja usług turystyki wiejskiej
7.
Biznes plan dla gospodarstwa turystycznego i sposób jego sporządzania
Rozdział V
Usługi
noclegowe
1. Baza
noclegowa w Polsce
2.
Ogólne przepisy związane z kategoryzacją bazy noclegowej w Polsce. Podstawowe
pojęcia
3.
Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej
3.1.
Wymagania co do wyposażenia oraz zakresu świadczonych usług w pensjonatach i na
kempingach oraz polach biwakowych
3.2.
Minimalne wymagania co do wyposażenia innych obiektów, w których świadczone są
usługi hotelarskie
3.3.
Minimalne wymagania w zakresie dostosowania obiektów do potrzeb osób
niepełnosprawnych
3.4.
Dobrowolny system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej
4.
Adaptacja wiejskich gospodarstw domowych dla potrzeb noclegowych i pobytu gości
4.1.
Pomieszczenia mieszkalne
4.2.
Zagroda wiejska jako miejsce wypoczynku
5.
Koszty usług noclegowych - kalkulacja cen
5.1.
Etapy obliczania jednostkowego kosztu noclegu
6.
Dokumentacja wynajmu pokoi gościnnych
Rozdział VI
Usługi
żywieniowe
1.
Znaczenie żywienia w turystyce
2.
Zasady żywienia różnych grup ludności
2.1.
Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym. Jadłospisy
2.2.
Żywienie dzieci i młodzieży szkolnej
2.3.
Żywienie dorosłych
2.4.
Żywienie osób starszych
2.5.
Żywienie dietetyczne
2.6.
Zasady układania jadłospisów
3.
Rodzaje świadczeń żywieniowych i źródła zaopatrzenia w produkty żywnościowe
4.
Higiena sporządzania posiłków
5.
Kuchnie regionalne
6.
Obsługa konsumenta
6.1.
Zastawa i bielizna stołowa
6.2.
Przygotowanie jadalni do obsługi gości
6.3.
Podstawowe zasady obsługi konsumenta
Rozdział VII
Organizacja imprez towarzyszących wypoczynkowi
1.
Podział i charakterystyka imprez turystyczno-rekreacyjnych
2.
Etapy organizowania imprez
2.1.
Programowanie imprezy turystycznej
2.2.
Kalkulacja kosztów imprezy. Rozliczanie imprez turystyczno-rekreacyjnych
2.3.
Zamawianie świadczeń – umowy o imprezy
2.4.
Sprzedaż, realizacja i rozliczenie imprezy
3.
Formy świadczonych usług turystyczno-rekreacyjnych
3.1.
Charakterystyka różnych form turystyczno-rekreacyjnych na wsi
Rozdział VIII
Warunki
rozwoju turystyki na obszarach wiejskich
1.
Turystyka wiejska jako dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstwa
2. Rola
ośrodków doradztwa rolniczego w rozwoju działalności turystycznej
3.
Znaczenie samorządów terytorialnych w rozwoju turystyki wiejskiej
4.
Szanse i zagrożenia rozwoju turystyki wiejskiej
|