Tytuł |
Organizacja ruchu turystycznego na wsi |
Autor |
Beata Mikuta, Krystyna Żelazna |
Wydawca |
FORMAT - AB |
Rok wydania |
2004 |
Liczba stron |
299 |
Wymiary |
145 x 205 mm |
Okładka |
miękka |
Podręcznik do przedmiotu specjalizacyjnego organizacja ruchu turystycznego na wsi dla technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika rolnika i technika ogrodnika.
Dopuszczony do użytku szkolnego, nr dopuszczenia 26/2004.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział I
Problematyka wstępna – istota i znaczenie turystyki
1. Podstawowe pojęcia dotyczące turystyki
2. Pojęcie produktu turystycznego
3. Historia turystyki na świecie i w Polsce
3.1. Historia rozwoju turystyki na świecie
3.2. Historia rozwoju turystyki w Polsce
Rozdział II
Rodzaje usług turystycznych
1. Potrzeby zaspokajane przez turystykę
1.1. Pojęcie i systematyka potrzeb ludzkich
1.2. Potrzeby człowieka zaspokajane przez turystykę
1.3. Motywy wyjazdów turystycznych
2. Usługi turystyczne i ich rodzaje
2.1. Rodzaje i formy ruchu turystycznego
Rozdział III
Krajoznawstwo
1. Pojęcie i klasyfikacja walorów turystycznych
2. Charakterystyka przyrodniczych walorów Polski
3. Walory krajoznawcze dóbr kultury w Polsce
4. Walory tradycyjnej kultury i sztuki ludowej w Polsce
5. Walory historii najnowszej i współczesnych osiągnięć człowieka
6. Regiony turystyczne w Polsce
6.1. Makroregion Pomorze
6.2. Makroregion Wielkopolska
6.3. Makroregion Śląsk
6.4. Makroregion Warmia i Mazury
6.5. Makroregion Mazowsze i Podlasie
6.6. Makroregion Małopolska
Rozdział IV
Podstawy prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich
1. Historia rozwoju turystyki wiejskiej
2. Istota turystyki wiejskiej
3. Turystyka wiejska a agroturystyka
4. Przedsiębiorstwo turystyczne i formy jego własności
4.1. Gospodarstwo turystyczne na wsi i jego cechy
5. Podstawy prawne prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich
5.1. Prawo regulujące prowadzenie usług turystycznych
5.2. Ubezpieczenia zdrowotne i społeczne
5.3. Podatki w turystyce
5.4. Umowy zawierane w turystyce wiejskiej
6. Marketing w turystyce na wsi
6.1. Produkt turystyczny
6.2. Kształtowanie cen
6.3. System dystrybucji
6.4. Personel firmy usługowej
6.5. Promocja usług turystyki wiejskiej
7. Biznes plan dla gospodarstwa turystycznego i sposób jego sporządzania
Rozdział V
Usługi noclegowe
1. Baza noclegowa w Polsce
2. Ogólne przepisy związane z kategoryzacją bazy noclegowej w Polsce. Podstawowe pojęcia
3. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej
3.1. Wymagania co do wyposażenia oraz zakresu świadczonych usług w pensjonatach i na kempingach oraz polach biwakowych
3.2. Minimalne wymagania co do wyposażenia innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie
3.3. Minimalne wymagania w zakresie dostosowania obiektów do potrzeb osób niepełnosprawnych
3.4. Dobrowolny system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej
4. Adaptacja wiejskich gospodarstw domowych dla potrzeb noclegowych i pobytu gości
4.1. Pomieszczenia mieszkalne
4.2. Zagroda wiejska jako miejsce wypoczynku
5. Koszty usług noclegowych - kalkulacja cen
5.1. Etapy obliczania jednostkowego kosztu noclegu
6. Dokumentacja wynajmu pokoi gościnnych
Rozdział VI
Usługi żywieniowe
1. Znaczenie żywienia w turystyce
2. Zasady żywienia różnych grup ludności
2.1. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym. Jadłospisy
2.2. Żywienie dzieci i młodzieży szkolnej
2.3. Żywienie dorosłych
2.4. Żywienie osób starszych
2.5. Żywienie dietetyczne
2.6. Zasady układania jadłospisów
3. Rodzaje świadczeń żywieniowych i źródła zaopatrzenia w produkty żywnościowe
4. Higiena sporządzania posiłków
5. Kuchnie regionalne
6. Obsługa konsumenta
6.1. Zastawa i bielizna stołowa
6.2. Przygotowanie jadalni do obsługi gości
6.3. Podstawowe zasady obsługi konsumenta
Rozdział VII
Organizacja imprez towarzyszących wypoczynkowi
1. Podział i charakterystyka imprez turystyczno-rekreacyjnych
2. Etapy organizowania imprez
2.1. Programowanie imprezy turystycznej
2.2. Kalkulacja kosztów imprezy. Rozliczanie imprez turystyczno-rekreacyjnych
2.3. Zamawianie świadczeń – umowy o imprezy
2.4. Sprzedaż, realizacja i rozliczenie imprezy
3. Formy świadczonych usług turystyczno-rekreacyjnych
3.1. Charakterystyka różnych form turystyczno-rekreacyjnych na wsi
Rozdział VIII
Warunki rozwoju turystyki na obszarach wiejskich
1. Turystyka wiejska jako dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstwa
2. Rola ośrodków doradztwa rolniczego w rozwoju działalności turystycznej
3. Znaczenie samorządów terytorialnych w rozwoju turystyki wiejskiej
4. Szanse i zagrożenia rozwoju turystyki wiejskiej