Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Organizacja ruchu turystycznego na wsi

20-01-2012, 0:31
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2044308734
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 5   
Koniec: 18-01-2012 12:45:27

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2004
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

 

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



 
Tytuł Organizacja ruchu turystycznego na wsi
Autor Beata Mikuta, Krystyna Żelazna
Wydawca FORMAT - AB
Rok wydania 2004
Liczba stron 299
Wymiary 145 x 205 mm
Okładka miękka

 

 



Podręcznik do przedmiotu specjalizacyjnego organizacja ruchu turystycznego na wsi dla technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika rolnika i technika ogrodnika.

Dopuszczony do użytku szkolnego, nr dopuszczenia 26/2004.


 

Spis treści:

 

Wstęp

Rozdział I

Problematyka wstępna – istota i znaczenie turystyki

1. Podstawowe pojęcia dotyczące turystyki

2. Pojęcie produktu turystycznego

3. Historia turystyki na świecie i w Polsce

3.1. Historia rozwoju turystyki na świecie

3.2. Historia rozwoju turystyki w Polsce

Rozdział II

Rodzaje usług turystycznych

1. Potrzeby zaspokajane przez turystykę

1.1. Pojęcie i systematyka potrzeb ludzkich

1.2. Potrzeby człowieka zaspokajane przez turystykę

1.3. Motywy wyjazdów turystycznych

2. Usługi turystyczne i ich rodzaje

2.1. Rodzaje i formy ruchu turystycznego

Rozdział III

Krajoznawstwo

1. Pojęcie i klasyfikacja walorów turystycznych

2. Charakterystyka przyrodniczych walorów Polski

3. Walory krajoznawcze dóbr kultury w Polsce

4. Walory tradycyjnej kultury i sztuki ludowej w Polsce

5. Walory historii najnowszej i współczesnych osiągnięć człowieka

6. Regiony turystyczne w Polsce

6.1. Makroregion Pomorze

6.2. Makroregion Wielkopolska

6.3. Makroregion Śląsk

6.4. Makroregion Warmia i Mazury

6.5. Makroregion Mazowsze i Podlasie

6.6. Makroregion Małopolska

Rozdział IV

Podstawy prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich

1. Historia rozwoju turystyki wiejskiej

2. Istota turystyki wiejskiej

3. Turystyka wiejska a agroturystyka

4. Przedsiębiorstwo turystyczne i formy jego własności

4.1. Gospodarstwo turystyczne na wsi i jego cechy

5. Podstawy prawne prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich

5.1. Prawo regulujące prowadzenie usług turystycznych

5.2. Ubezpieczenia zdrowotne i społeczne

5.3. Podatki w turystyce

5.4. Umowy zawierane w turystyce wiejskiej

6. Marketing w turystyce na wsi

6.1. Produkt turystyczny

6.2. Kształtowanie cen

6.3. System dystrybucji

6.4. Personel firmy usługowej

6.5. Promocja usług turystyki wiejskiej

7. Biznes plan dla gospodarstwa turystycznego i sposób jego sporządzania

Rozdział V

Usługi noclegowe

1. Baza noclegowa w Polsce

2. Ogólne przepisy związane z kategoryzacją bazy noclegowej w Polsce. Podstawowe pojęcia

3. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej

3.1. Wymagania co do wyposażenia oraz zakresu świadczonych usług w pensjonatach i na kempingach oraz polach biwakowych

3.2. Minimalne wymagania co do wyposażenia innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie

3.3. Minimalne wymagania w zakresie dostosowania obiektów do potrzeb osób niepełnosprawnych

3.4. Dobrowolny system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej

4. Adaptacja wiejskich gospodarstw domowych dla potrzeb noclegowych i pobytu gości

4.1. Pomieszczenia mieszkalne

4.2. Zagroda wiejska jako miejsce wypoczynku

5. Koszty usług noclegowych - kalkulacja cen

5.1. Etapy obliczania jednostkowego kosztu noclegu

6. Dokumentacja wynajmu pokoi gościnnych

Rozdział VI

Usługi żywieniowe

1. Znaczenie żywienia w turystyce

2. Zasady żywienia różnych grup ludności

2.1. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym. Jadłospisy

2.2. Żywienie dzieci i młodzieży szkolnej

2.3. Żywienie dorosłych

2.4. Żywienie osób starszych

2.5. Żywienie dietetyczne

2.6. Zasady układania jadłospisów

3. Rodzaje świadczeń żywieniowych i źródła zaopatrzenia w produkty żywnościowe

4. Higiena sporządzania posiłków

5. Kuchnie regionalne

6. Obsługa konsumenta

6.1. Zastawa i bielizna stołowa

6.2. Przygotowanie jadalni do obsługi gości

6.3. Podstawowe zasady obsługi konsumenta

Rozdział VII

Organizacja imprez towarzyszących wypoczynkowi

1. Podział i charakterystyka imprez turystyczno-rekreacyjnych

2. Etapy organizowania imprez

2.1. Programowanie imprezy turystycznej

2.2. Kalkulacja kosztów imprezy. Rozliczanie imprez turystyczno-rekreacyjnych

2.3. Zamawianie świadczeń – umowy o imprezy

2.4. Sprzedaż, realizacja i rozliczenie imprezy

3. Formy świadczonych usług turystyczno-rekreacyjnych

3.1. Charakterystyka różnych form turystyczno-rekreacyjnych na wsi

Rozdział VIII

Warunki rozwoju turystyki na obszarach wiejskich

1. Turystyka wiejska jako dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstwa

2. Rola ośrodków doradztwa rolniczego w rozwoju działalności turystycznej

3. Znaczenie samorządów terytorialnych w rozwoju turystyki wiejskiej

4. Szanse i zagrożenia rozwoju turystyki wiejskiej

 

 

Organizacja ruchu turystycznego na wsi