Autor - Zofia Bielińska, Aleksandra Dwornicka, Anna Rudnicka, Feliksa Starzyńska, Zofia Wieczorek-Chełmińska, Wojciech Żabicki
Wydawnictwo - Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich
Rok - 1970
Wydanie I
Okładka - twarda
Stron - 416
Stan - podniszczone rogi okładki, przybrudzone boki bloku i wyklejki
SPIS ROZDZIAŁÓW:
I. Sytuacja żywieniowa i żywnościowa na świecie
II. Znaczenie żywienia leczniczego zbiorowego i indywidualnego
III. Charakterystyka zawodu dietetyczki
IV. Podstawy organizowania pracy
V. Podział i charakterystyka niektórych typów zakładów leczniczych oraz zakładów żywienia zbiorowego otwartych, prowadzących żywienie dietetyczne
VI. Wymogi higieniczno-sanitarne przy projektowaniu zakładów żywienia zbiorowego
VII. Wymogi higieniczno-sanitarne w działalności produkcyjnej zakładów żywienia zbiorowego
VIII. Wyposażenie i organizacja działów żywienia
IX. Struktura organizacyjna, zakres i podział pracy personelu w dziale żywienia leczniczego
X. Organizacja pracy w dziale żywienia na przykładzie szpitala
XI. Zatrucia pokarmowe, zakaźne schorzenia jelitowe i niektóre choroby inwazyjne
XII. Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach żywienia zbiorowego
XIII. Normy finansowe i rzeczowe obowiązujące w działach żywienia zakładów resortu zdrowia
XIV. Ekonomika w planowaniu wyżywienia
XV. Planowanie i ocena wyżywienia (zasady ogólne)
XVI. Systemy żywienia
XVII. Poradnictwo dietetyczne
XVIII. Wskazówki metodyczne do nauczania i propagowania zasad racjonalnego żywienia w mieście i na wsi