Mangostan to owoc pochodzący głównie z Azji południowo-wschodniej (Tajlandia, Wietnam, Singapur, Cejlon, Indie, Filipiny), w mniejszych ilościach występuje także w Afryce.
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) czyli zdolność absorpcji rodników tlenowych, to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Testy przeprowadzone metodą ORAC dowiodły, że mangostan posiada ORAC (Potencjał antyoksydacyjny w 100g produktu) na poziomie 17 000 μ mol TE/100g. Dla porównania - wartość ORAC jabłek ze skórką wynosi 2670 μ mol TE/100g
Mangostan – “pokarm bogów”
Od wieków mangostan był stosowany w tradycyjnej medycynie wschodu do walki z bardzo szeroką gamą chorób i dolegliwości.
Owoc mangostanu to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Ze względu na swoje wartości odżywcze oraz fenomenalny smak mangostan nazywany jest „królową owoców tropikalnych”. Występuje wyłącznie w klimacie tropikalnym przy bardzo dużej wilgotności, dlatego też niemożliwe jest uprawianie go w naszej strefie klimatycznej. Trudny do przechowywania i transportu a w stanie świeżym swoje właściwości zachowuje zaledwie przez kilka dni. Toteż najczęściej spożywa się go w postaci sproszkowanej lub soku.
Główne składniki znajdujące się w tym owocu to ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy: B1, B2, B6 i C, także cukry (głównie fruktoza i glukoza).
Mangostan zawiera ponad 40 różnych ksantonów, które przeważnie są skoncentrowane w skórce owocu. Nie jest ona jednak bezpośrednio spożywana z powodu cierpkiego smaku, zawiera natomiast najwięcej zdrowotnych składników, dlatego też suszy się ją, aby później sproszkować i użyć jako medykamentu na różne dolegliwości. Żaden inny owoc nie zawiera tylu ksantonów co mangostan. Wiele z nich występujących w tym owocu posiada właściwości antyoksydacyjne kilkukrotnie silniejsze niż wit.E i C
Właściwości mangostanu:
- pomocny przy obniżaniu złego cholesterolu
- działa wspomagająco przy obniżaniu ciśnienia krwi
- chroni mięsień sercowy
- zmniejsza otyłość
- łagodzi objawy i niedogodności związane z chorobą Alzheimera i Parkinsona
- wspomaga terapię w przypadku zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy
- przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
- immunostymulujące
- przeciwbiegunkowe
- zapobiegające starzeniu się
Stosowanie: Mangostan dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem lub koktajlem mleczno-owocowym. Łatwo rozpuszcza się w płynach.
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.