Organiczny cukier palmowy nierafinowany SuroVital 250 g
Termin ważności 21.05.2012 r.
Cukier palmowy jest jednym z wielu naturalnie uzyskiwanych słodzików. Jednak w przeciwieństwie do swojej konkurencji, dzięki kilku kluczowym cechom, staje się coraz modniejszy wśród orędowników zdrowego odżywiania, a także zyskuje sobie coraz większą rzeszę fanów wśród zwykłych konsumentów. Cukier ten jest uzyskiwany z żywicy palmy kokosowej (nie jest to jednak ten sam gatunek, z którego produkuje się olej palmowy). Żywica ściekająca z miejsc po obciętych gałązkach zbierana jest każdego poranka do naczyń przytwierdzonych do pnia palmy. Po filtracji jest ona w tradycyjny sposób gotowana w naczyniach przypominających wook, aż do momentu wytrącenia się cukru, który następnie jest granulowany. W przypadku cukru palmowego granulacja jest nieskomplikowanym procesem pozwalającym na uzyskanie prostego i czystego produktu. Cukier z palmy kokosowej z powodzeniem może zastępować w kuchni wszelkie cukry rafinowane. Mimo iż jest on w minimalnym stopniu mniej słodki, to zostawia po sobie przyjemny posmak karmelu i toffi. Co do walorów aromatycznych, posiada on znacznie bardziej intrygujący zapach niż wszelkie inne cukry. Jego aromat może zastępować sztuczne zapachy stosowane w domowych pomieszczeniach. Wystarczy wsypać go trochę do otwartego naczynia, a zapach rozejdzie się po domu tworząc przyjemną atmosferę.Wiele cukrów palmowych dostępnych na rynku posiada domieszkę cukru trzcinowego i innych słodów. Nasz cukier kokosowy jest w 100% czysty i wolny od wszelkich dodatków, a co najważniejsze, nie posiada w sobie maltodekstryny – substancji będącej pochodną skrobi ziemniaczanej. Różnice w kolorze, zaś, mogą być wywołane czynnikami naturalnymi, takimi jak lokalizacja drzewa oraz, co za tym idzie, nasłonecznienie. Cukier z palmy kokosowej jest długotrwałym źródłem energii działającym przez cały dzień. Od zwykłych cukrów odróżnia go to, że nie wywołuje nagłych zwyżek bądź deficytów energii w organizmie. Największym plusem cukru palmowego jest bardzo niski indeks glikemiczny tj. 35. Stosowanie cukru palmowego pomaga diabetykom cierpiącym na cukrzycę typu 1. i 2. w kontroli wagi ciała oraz wzmaga stężenie glukozy i lipidów we krwi. Dla porównania, modny niedawno słodzik na bazie surowej agawy posiada indeks glikemiczny 42, wszelkie miody indeks 55 a cukry trzcinowe indeks rzędu 68. Ponadto, cukier kokosowy odznacza się znacznie wyższą zawartością środków odżywczych niż inne słodziki dostępne na rynku. Szczególnie dużo możemy znaleźć w nim potasu, magnezu cynku i żelaza. Obficie występują w nim także witaminy B1, B2, B3, B6 oraz C. Tak wysokiej zawartości substancji odżywczych i pierwiastków nie sposób znaleźć w jakimkolwiek cukrze rafinowanym. |
|
|
|
|