Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ORGANICZNE NASIONA CHIA - BIAŁE 250 g

03-06-2014, 15:11
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 41 zł     
Użytkownik Ekologiczny24_pl
numer aukcji: 4210527976
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 10   
Koniec: 03-06-2014 14:41:21
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KONTAKT

w godzinach: 11-17
 698 [zasłonięte] 611
[zasłonięte]@ekologiczny24.pl
 

JSRB Pharma
Ul. Jana Kazimierza 62
piętro II pokój 212

01-248 Warszawa 

PŁATNOŚĆ

 

mBank

28 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 747585

IdeaBank

32 1950 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0010627 [zasłonięte] 614902

.

.FAKTURA VAT NA ŻYCZENIE KLIENTA, DO KAŻDEGO ZAMÓWIENIA KLIENT OTRZYMUJE PARAGON FISKALNY.  

 

WYSYŁKA 

Wysyłka tylko na terenie Polski !!!

Po zaksięgowaniu wpłaty na naszym koncie bankowym. 

INFORMACJE O ODBIORZE OSOBISTYM NA STRONIE O MNIE

 

 

 

OPIS PRODUKTU

Nasiona Chia białe szałwia hiszpańska 250 g

 

Skład: organiczne białe nasiona chia (szałwia hiszpańska)

 

Składniki odżywcze

w 100g

w porcji 10g

% GDA* w 10g

Kalorie

444,0 kcal

44,4 kcal

--

Tłuszcz

31,4 g

3,1 g

--

Nasycone kwasy tłuszczowe

3,8 g

0,4 g

--

Kwasy omega-6

6,4 g

0,6 g

--

Kwasy omega-3

18,5 g

1,8 g

--

Węglowodany

4,9 g

0,5 g

--

Błonnik pokarmowy

33,7 g

3,4 g

--

Cukier

0,8 g

0,1 g

--

Białko

21,2 g

2,1 g

--

Witamina B1

0,9 mg

0,1 mg

9,1

Witamina B3

11,2 mg

1,1 mg

7,0

Witamina E

29,1 mg

2,9 mg

24,3

Wapń

500,0 mg

50,0 mg

6,25

Magnez

290,0 mg

29,0 mg

7,7

Fosfor

535,0 mg

53,5 mg

7,6

Miedź

1,5 mg

0,2 mg

20,0

 

 

Nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów omega -3, -6, antyoksydanótw i błonnika.

 

Chia zwana również szałwią hiszpańską (łac. Salvia hispanica) - rodzaj: szałwia, rodzina: jasnotowate, pochodzi z Doliny Meksyku. Jest to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów występujący w przyrodzie.

 

Stanowiła ona podstawę żywności plemion Azteków oraz Majów ze względu na swoje właściwości energetyczne oraz wytrzymałość. Roślina ta była uprawiana przez Azteków jako jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Po przybyciu Hiszpanów do Meksyku, chia prawie wyginęła z przyczyn religijnych oraz kulturowych.

 

Obecnie jest ona znowu uprawiana na szeroką skalę stanowiąc najbogatsze źródło kwasów omega-3. Ponadto, ta bezglutenowa i wolna od składników modyfikowanych genetycznie roślina zawiera również białko, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, antyoksydanty oraz imponującą listę witamin i minerałów. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych, które są uznawane za konieczne dla zdrowego ciała i umysłu.

 

Białe nasiona chia, podobnie jak czarne świetnie nadają się dla sportowców ze względu na swoje właściwości hydrofilowe tzn. mogą one wchłaniać i zatrzymywać wodę. Mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi dzięki czemu wspaniale wspomagają nawilżanie organizmu. Badania wykazały również, że nasiona chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.

 

Nasiona chia w połączeniu z woda tworzą żel (podobnie jak siemię lniane).

 

Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Nasiona te mogą również pomóc tym, którzy chcą schudnąć poprzez powodowanie uczucia sytości oraz zmniejszenie uczucia głodu między posiłkami.

 

Nasion chia nie trzeba mielić, gdyż są stosunkowo łatwo trawione po dokładnym pogryzieniu. Można również zmielić nasiona chia w młynku do kawy i dodawać do sałatek lub podawać z owocami.

 

Sposób użycia: 1 raz dziennie dodawać 1½ łyżeczki do ulubionej potrawy lub napoju (starannie wymieszać)

 

Na początek dnia przepis z chia:

 

2 łyżeczki białych nasion chia

 

¾ filiżanki kiełków gryki

 

1 jabłko pokrojone w kostkę

 

1 pomarańcza pokrojona w kostkę

 

Można dodać trochę swojej ulubionej jagody np.: goji, morwy lub żurawiny.

 

Smacznego!

 


 

CIEKAWE PRZEPISY

 

Zielony napój – szybki i odżywczy posiłek

 

Ten koktajl mleczny składa się z konopi siewnych (hemp), kokosów i nasion chia. Z nim dobrze rozpoczniesz dzień!

 

Składniki:

 

1 filiżanka mleczka migdałowego lub kokosowego

1 banan

1-2 łyżki organicznych łuskanych konopi siewnych (hemp)

1 łyżeczka organicznego kremu kokosowego (Coconut Manna)

1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego

1 łyżeczka organicznych nasion omega chia (czarnych lub białych)

¼ - ½ pęczka świeżej pietruszki

1 filiżanka świeżego szpinaku

¼ lub ½ awokado

4-5 kostek lodu


Zmiksuj wszystkie składniki. Możesz dodać mrożone jagody. Jeśli nie masz awokado koktajl też będzie smaczny. Możesz także dodać swoje ulubione składniki.

 

Truskawki, mango i manna …. Pycha!

 

Koktajle są smaczniejsze z organicznym kremem (manną) Nutiva Organic Coconut Manna. Wypróbuj poniższy przepis!

 

Składniki:

 

1 ½ filiżanki wody kokosowej 

2 mango

0-12 truskawek (mrożonych)

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

łyżka organicznego kremu kokosowego (Nutiva Organic Coconut Manna)

 

Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Otrzymasz pyszny i zdrowy kokosowy napój.

 

Ravioli z dynią 

 

Przepis na pyszne ravioli z dynią, z dodatkiem oleju kokosowego, nasion chia i konopi siewnych (hemp).

 

Składniki:

 

Ciasto:
3 jajka
2 filiżanki mąki
3 łyżki wody

 

Nadzienie:
450 g dyni bez skórki i nasion, pokrojonej na kawałki

 

½ filiżanki sera koziego

 

¼ filiżanki organicznych nasion chia

 

¼ filiżanki organicznych łuskanych nasion konopi (hamp)

 

¼ filiżanki startego sera (Pecarino Romano lub parmezan)

 

Sól, pieprz, ¼ łyżeczki gałki

 

Sos:
3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki masła

 

4 ząbki czosnku

 

15 całych liści szałwi

 

Przygotowanie:

 

Ciasto: wymieszaj mąkę i jajka, następnie stopniowo dolewaj wodę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie ciągliwe. Przykryj i zostaw na 20-30 minut.

 

Nadzienie: na blaszce ułóż kawałki dyni i polej roztopionym olejem kokosowym. Dodaj sól i pieprz, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut. Następnie dodaj sery, nasiona chia, konopi, gałkę. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.

 

Ciasto: ciasto rozwałkuj i pokrój na małe kawałki. Nałóż nadzienie, zawiń i sklej brzegi w małe pierożki.

 

Sos: roztop olej kokosowy i masło w rondlu, dodaj czosnek i szałwię, gotuj 5-8 minut.

 

Ugotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i gotuj pierożki przez 3-4 minuty. Dodaj do sosu i podawaj posypane nasionami konopi i serem oraz chlebem.

 

ŻYCZYMY UDANYCH ZAKUPÓW!!!

X