Przedmiot aukcji:
Organiczne/BIO łuskane nasiona konopi, 250g
Surowe łuskane nasiona konopi zaliczane są do pokarmów o największej zawartości substancji odżywczych.
Do tego posiadają niezwykle przyjemny orzechowy smak i zapach, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do różnych dań. Nadają się równie dobrze do pieczenia jak i gotowania, będą też apetyczną i zdrowa dekoracją. Konopie stanowią doskonałe, wysokobiałkowe pożywienie.
Ziarna konopne w świecie roślin ustępują pod tym względem miejsca jedynie soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe.
Nie zawiera cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Wysoko odżywcze białka (edestyny) zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają m.in. błonnik wspomagający działanie układu pokarmowego.
Kwasy tłuszczowe są konieczna dla zachowania pełni zdrowia, ludzki organizm ich nie wytwarza, muszą więc stanowić składnik naszej diety.
Ziarna konopi są jednym z najlepszych źródeł tych tzw. „dobrych tłuszczów”, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na wyjątkową zawartość oraz odpowiednie proporcje. Zawiera m.in. rzadko dostępny kwas gamma linolenowy - GLA i kwas stearydynowy – SDA.
Niedobór kwasów tłuszczowych w organizmie może objawiać się chorobami skóry, kruchymi i matowymi włosami, łamliwymi paznokciami, łupieżem.
Ziarna konopi są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, zawierają również właściwie wszystkie główne minerały wapń, potas, fosfor, żelazo.
Działanie cennych składników zawartych w ziarnach konopi:
- wspomagają metabolizm i regenerują komórki w całym organizmie
- poprawiają działanie układu pokarmowego
- usuwają cholesterol z tętnic
- zmniejszają ryzyko zawałów serca, miażdżycy
- zwiększają odporność organizmu
- pomaga przezwyciężyć choroby skóry
- przeciwdziałają powstawaniu niektórych typów nowotworów
Sposób użycia:
Ziarna konopi można jeść na surowo, dodane do posiłku, mleka lub wykorzystać je do pieczenia. Jednym z popularnych sposobów jedzenia tych ziaren jest dodanie ich do smakołyków np do musli, posypać ziarna na kanapkę z filetem łososia, do sałatki, chleba, bułek itp.
Można też zmiksować garść organicznych ziaren (całych lub bez skorupki) z owocami lub sokiem. Nadają się również do gotowania.
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia
Dziękujemy za zakupy u nas i zapraszamy ponownie!