Organiczna
Śruta Kakaowa 500g
HANOJU
Nasiona kakaowca zawierają dużo
związków polifenolowych. Wśród nich są cząsteczki
epikatechiny oraz jej polimery, proantycyjaniny, czyli substancje o
naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych.
Od wielu już lat, czekolada jest przedmiotem niezliczonej ilości badań,
które po kolei udowadniały jej korzystne działanie na
zdrowie: poprawa krążenia krwi oraz elastyczności tętnic, zmniejszenie
ciśnienia tętniczego oraz zmniejszenie gromadzenia się płytek,
działanie antyzapalne.
Surowe kakao zawiera ponad 300 składników odżywczych. Wiele
z nich jest wrażliwe na wysokie temperatury i trudno je znaleźć w
tradycyjnej czekoladzie.
Śruta kakaowa wspomaga także produkcję tlenku azotu w organizmie,
związku niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i utrzymania
odpowiednio niskiego ciśnienia krwi. Przeciwutleniacze
chronią przed chorobami serca i innymi oraz wspomagają
powrót do zdrowia w przypadku chorób serca, raka,
artretyzmu; zwalczają tez oznaki przedwczesnego starzenia. Kakao hamuje
również procesy stwardnieniowe w tętnicach i zmniejsza
tendencję płytek krwi do zlepiania się ze sobą i tworzenia
skrzepów, które mogą powodować groźne udary.
Śruta kakaowa reguluje reakcje zapalne w ścianach komórek
krwi, oddziałując przeciwzapalnie na cały organizm. Według doniesień,
antyoksydanty zawarte w kakao korzystnie wpływają także na proces
metabolizowania cukru, zmniejszając prawdopodobieństwo hipoglikemii i
cukrzycy.
50% masy kakao składa się z trzech tłuszczów - jednak
wszystkie trzy są nieszkodliwe dla organizmu ludzkiego. Jednym z nich
jest kwas oleinowy, tłuszcz znajdowany na przykład w oliwie z oliwek, i
przynoszący wymierne korzyści zdrowotne. Pozostałe kwasy - stearynowy i
palmitynowy – są uznawane za zapobiegające gromadzeniu się
złego cholesterolu. Szkodliwe skutki nadmiernego spożycia czekolady
powodowane są przez tłuszcze i cukry dodane podczas jej produkcji i
przetwarzania składników.
Kakao zawiera także wiele aminokwasów. Należą do nich
tryptofan, uznawany za pomocny w relaksacji i poprawiający jakość snu,
oraz arginina, korzystnie wpływająca na odbudowę mięśni po treningu.
Kakao jest też bogate w magnez, niezbędny dla utrzymania zdrowia kości
i tkanki mięśniowej i wykorzystywany w procesach komórkowych
całego ciała. Magnez jest konieczny dla zapewnienia prawidłowej funkcji
nerwów i mięśni; poprawia także wchłanialności białka przez
organizm..
Składniki:
100%
organiczna śruta kakaowa (Thebroma cacao)
Zawartość
opakowania:
500 g
organicznej śruty kakaowej (Thebroma cacao) z upraw kontrolowanych
Kakao Nibs
– śruta kakaowa to ziarna, które zostały obrane, a
następnie rozdrobnione. Składają się w 100% z prawdziwego kakao, z
biologicznych upraw. Po zbiorach, nasiona kakowca, jeszcze znajdujące
się w dojrzałym owocu, zostają poddawane procesowi fermentacji, dzięki
naturalnej obecności mikroorganizmów, które
konsumują cukier znajdujący się w miąższu.
Śruta
kakaowa może być spożywana w różny sposób: jako
dodatek do muesli, jogurtu, bardzo dobrze smakuje w połączeniu z
suszoną żurawiną, lub jako przekąska.
Nutritional
information per 100g:
Wartość
kaloryczna:
1943 kJ / 464 kcal
Białko:
14.3 g
Węglowodany:
35.7 g
Tłuszcz:
42.8 g
Błonnik:
32.1 g