Organiczna Śruta Kakaowa 250g
HANOJU
Nasiona kakaowca zawierają dużo związków polifenolowych. Wśród nich są cząsteczki epikatechiny oraz jej polimery, proantycyjaniny, czyli substancje o naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych.
Od wielu już lat, czekolada jest przedmiotem niezliczonej ilości badań, które po kolei udowadniały jej korzystne działanie na zdrowie: poprawa krążenia krwi oraz elastyczności tętnic, zmniejszenie ciśnienia tętniczego oraz zmniejszenie gromadzenia się płytek, działanie antyzapalne.
Surowe kakao zawiera ponad 300 składników odżywczych. Wiele z nich jest wrażliwe na wysokie temperatury i trudno je znaleźć w tradycyjnej czekoladzie.
Śruta kakaowa wspomaga także produkcję tlenku azotu w organizmie, związku niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i utrzymania odpowiednio niskiego ciśnienia krwi. Przeciwutleniacze chronią przed chorobami serca i innymi oraz wspomagają powrót do zdrowia w przypadku chorób serca, raka, artretyzmu; zwalczają tez oznaki przedwczesnego starzenia. Kakao hamuje również procesy stwardnieniowe w tętnicach i zmniejsza tendencję płytek krwi do zlepiania się ze sobą i tworzenia skrzepów, które mogą powodować groźne udary. Śruta kakaowa reguluje reakcje zapalne w ścianach komórek krwi, oddziałując przeciwzapalnie na cały organizm. Według doniesień, antyoksydanty zawarte w kakao korzystnie wpływają także na proces metabolizowania cukru, zmniejszając prawdopodobieństwo hipoglikemii i cukrzycy.
50% masy kakao składa się z trzech tłuszczów - jednak wszystkie trzy są nieszkodliwe dla organizmu ludzkiego. Jednym z nich jest kwas oleinowy, tłuszcz znajdowany na przykład w oliwie z oliwek, i przynoszący wymierne korzyści zdrowotne. Pozostałe kwasy - stearynowy i palmitynowy – są uznawane za zapobiegające gromadzeniu się złego cholesterolu. Szkodliwe skutki nadmiernego spożycia czekolady powodowane są przez tłuszcze i cukry dodane podczas jej produkcji i przetwarzania składników.
Kakao zawiera także wiele aminokwasów. Należą do nich tryptofan, uznawany za pomocny w relaksacji i poprawiający jakość snu, oraz arginina, korzystnie wpływająca na odbudowę mięśni po treningu. Kakao jest też bogate w magnez, niezbędny dla utrzymania zdrowia kości i tkanki mięśniowej i wykorzystywany w procesach komórkowych całego ciała. Magnez jest konieczny dla zapewnienia prawidłowej funkcji nerwów i mięśni; poprawia także wchłanialności białka przez organizm..
Składniki:
100% organiczna śruta kakaowa (Thebroma cacao)
Zawartość opakowania:
250 g organicznej śruty kakaowej (Thebroma cacao) z upraw kontrolowanych
Kakao Nibs – śruta kakaowa to ziarna, które zostały obrane, a następnie rozdrobnione. Składają się w 100% z prawdziwego kakao, z biologicznych upraw. Po zbiorach, nasiona kakowca, jeszcze znajdujące się w dojrzałym owocu, zostają poddawane procesowi fermentacji, dzięki naturalnej obecności mikroorganizmów, które konsumują cukier znajdujący się w miąższu.
Śruta kakaowa może być spożywana w różny sposób: jako dodatek do muesli, jogurtu, bardzo dobrze smakuje w połączeniu z suszoną żurawiną, lub jako przekąska.
Nutritional information per 100g:
Wartość kaloryczna: 1943 kJ / 464 kcal
Białko: 14.3 g
Węglowodany: 35.7 g
Tłuszcz: 42.8 g
Błonnik: 32.1 g