Sproszkowany korzeń Maca SuroVital jest surową (RAW) i naturalną formą tej wyjątkowej rośliny - delikatnie suszoną i startą dla zachowania witamin i wartości odżywczych. Z ziemistym, trochę orzechowym smakiem z nutą likieru toffi,korzeń maca jest łatwo rozpuszczalny w koktajlach, mleku, czekoladach lub dodawany do deserów.
Uprawa i przetwórstwo
Sproszkowany korzeń maca SuroVital pozyskiwany jest z korzenia rosnącego w swoim naturalnym środowisku na płaskowyżu Junin w peruwiańskich Andach. Po zebraniu korzenie te są naturalnie suszone i delikatnie mielone w niskiej temperaturze dla zachowania naturalnych właściwości odżywczych. Ten produkt zawiera jeden składnik, korzeń maca który jest RAW (nieprzegrzany), bezglutenowy i wegański.
Maca pochodzi z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru. Rośnie ona na wysokości przeszło 3.500 m n.p.m. w prowincjach Junin i Pasco. Maca jest odporna na bardzo wysokie nasłonecznienie, silny wiatr i niskie temperatury panujące w wysokich partiach gór. Wyglądem maca przypomina pietruszkę, lecz jej bulwa jest nieco bardziej zaokrąglona.
Według ludowych przekazów wojownicy plemienia Inków spożywali korzenie macy przed walką, ponieważ wierzyli oni, że dzięki niej zyskają siłę i odwagę. Maca podawana była także kobietom, gdyż wedle wierzeń wzmacniała ona ich siłę i koncentrację, a także pomagała panować nad swoimi popędami pod nieobecność mężczyzn.
Maca jest niezwykle bogatym źródłem naturalnych aminokwasów, witamin i minerałów. Obecne w macy substancje aktywne doskonale wpływają na funkcje rozrodcze organizmu, potencję i płodność. Roślina uznawana jest również za środek poprawiający pamięć i zdolność przyswajania wiedzy.
Suszony korzeń macy jest bogaty w substancje odżywcze, bowiem zawiera on 59% węglowodanów, 10,2% białka, 8,5% błonnika oraz 2,2% lipidów. Posiada on także wysokie stężenie kluczowych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu linolowego, palmitynowego i oleinowego. Maca posiada dużą ilość steroli i alkaloidów, a pod względem zawartości wapnia i żelaza prześciga większość ogólnodostępnych warzyw.
Spożywanie macy zaleca się osobom prowadzącym aktywny tryb życia, nierzadko popychających swój organizm do intensywnego wysiłku fizycznego oraz umysłowego. Dzięki macy regeneracja organizmu wyczerpującym wysiłku jest znacznie przyśpieszona, dlatego jej spożywanie zaleca się sportowcom wyczynowym. Co więcej, składniki zawarte w tej roślinie chronią mięśnie przed wolno rodnikowym uszkodzeniem.
Roślina ta od wieków stosowana jest przez mieszkańców Ameryki Południowej jako środek wzmacniający odporność organizmu. Dzięki swoim właściwościom odżywczym jest niezwykle przydatna w stanach osłabienia organizmu, wycieńczenia, odwodnienia bądź niedożywienia.
Korzeń macy przydatny jest również w leczeniu przewlekłego zmęczenia, a także w przypadkach zaburzeń miesiączkowania. Pomaga on w łagodzeniu objawów menopauzy i andropauzy oraz leczeniu innych zaburzeń hormonalnych. Zażywanie macy skutecznie przeciwdziała występowaniu bezsenności i osteoporozie, a w wielu przypadkach nawet eliminuje ich skutki.
Przyjmowanie macy zaleca się osobom w podeszłym wieku, gdyż posiada ona udowodnione właściwości antyartretyczne. Wielu specjalistów poleca stosowanie korzenia macy jako środka hamującego wyniszczeniu organizmu chorego na AIDS. Z pozostałych ciekawych właściwości macy wskazać możemy działanie przeciwdepresyjne i afrodyzjakalne.
Sprawdź też:
>> inne nasze aukcje
>> sklep internetowy (ponad 3 tys. produktów!)