Smak i zdrowie!
Własne, zawsze świeżo zerwane!
Czy znają Państwo niepowtarzalny smak i piękny aromat ziół? Na pewno tak, przecież prawie wszystkie suszone zioła można kupić w sklepie. Jednakże nic nie zastąpi smaku i aromatu świeżych, własnoręcznie zerwanych ziół. Najlepiej zrywać je tuż przed dodaniem do potrawy i nie przejmować się tym, że nasza roślinka straci swój urok. Zrywanie listków lub obcinanie wierzchołków ma dobroczynny wpływ na rozkrzewienie naszej rośliny.
Domowy ogródek ziołowy nie tylko dostarczy świeżych listków, ale będzie także zieloną ozdobą balkonu czy parapetu okiennego. Uprawa ziół nie jest trudna – poradzi sobie z nią każdy, kto zajmuje się w domu ozdobnymi roślinami doniczkowymi.
Oregano jest rośliną wieloletnią osiągającą wysokość do 80 cm. Jego smak jest ostry i cierpki z silnym zapachem przypominającym tymianek. Rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji. Jest w pełni mrozoodporną wieloletnią rośliną, mało wymagającą w uprawie. Nadaje się do uprawy w domu na balkonie i w ogrodzie.
Oregano posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.
Oregano służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów, ryb i krabów. Dodaje się je do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Należy do głównych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Jest podstawową przyprawą do pizzy i spaghetti. Oregano doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu.