OREGANO ZŁOTE
Origanum vulgare 'Aureum'
Zdjęcie numer 1 i 2 z dn. 04.04. pokazują faktyczną wielkość sadzonek wystawionych do sprzedaży
Ładne i świetnie ukorzenione sadzonki
w doniczkach P-12
ZIOŁA DLA SMAKU I ZDROWIA
Ma ładny, zwarty pokrój i świetnie wygląda pośród niskich
bylin.Delikatnie pachnie.Oczywiscie swietna do potraw :) Jest to
wieloletnie zioło,które fantastycznie ubarwi ogródek.
Bylina użytkowa i ozdobna. Liście aromatyczne, mogą być używane do potraw, roślina jest niska, w kolorze złota, kolor ten utrzymuje się cały sezon
Jest żółto listną odmianą rosnącej na łąkach i ugorach lebiodk
pospolitej.
Bylina ta tworzy kępy o drewniejących u podstawy łodygach.
Cytrynowożółte, aromatyczne liście o jajowatym kształcie latem
zielenieją. Lilaróżowe kwiaty pojawiają się od sierpnia do września.
Odmiana jest odporna na niskie temperatury. Na rabatach należy unikać
miejsc podmokłych.
W skalniaku dobrze się czuje na miejscu słonecznym, suchym o
piaszczystym podłożu. Korzystne jest kilkukrotne w sezonie przycięcie
rośliny aby zachować jej zwarty pokrój kępy.
Liście tego oregano są dobrym dodatkiem do sałatek i
surówek.
Oregano zwiększa produkcje śliny, soku żołądkowego i żółci, usprawniając procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Poza tym pobudza apetyt, działa wiatropędnie oraz wiąże szkodliwe produkty przemiany materii. Usprawnia czynność gruczołów potowych oraz nerek, łagodnie zwiększając wydalanie moczu. Posiada właściwości dietetyczne i ułatwiające trawienie.
Jeśli chodzi o jego zastosowanie w kuchni, to stosuje się go jako przyprawę do wędlin, sałatek, sosów, serów i ryb. Dodaje się je do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Suche liście oregano dodaje się do zup i potraw rybnych co podnosi ich walory smakowe. Ponadto doskonale pasuje ono do pizzy, makaronów i do pomidorów. Dobrze współgra z majerankiem, tymiankiem, bazylią i pieprzem.
Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej z pewnością docenią smak świeżego oregano. Do ich uprawy najlepsza jest gleba próchniczna, bogata w składniki odżywcze. Im lepsza i bardziej przepuszczalna będzie ziemia, tym intensywniejszy aromat będą miały liście ziół.Z powodzeniem można ją hodować na parapecie. Oregano najlepiej ustawić je w miejscu ciepłym i umiarkowanie nasłonecznionym. Dopiero dorosłe i wzmocnione już krzaczki powinny rosnąć w pełnym słońcu. Roślina ta lubi wilgoć, choć w początkowym etapie wzrostu należy uważać, by nie zgniła.
Zioła nawozimy w okresie wiosennym średnio co dwa tygodnie. Jednak substancje, które będą nam do tego służyć, nie mogą być pochodzenia chemicznego, bowiem odbije się to na jakości naszych sadzonek, a i późniejsze spożycie nawożonych sztucznie ziół może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Dlatego najlepiej stosować nawozy organiczne i używać ich zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, traktując zioła jak normalne rośliny.
Gdy chcemy zasmakować świeżych listków jednego z ziół, najlepiej zerwać je z rana. Wbrew pozorom nasze łakomstwo ma dla roślinek dobroczynne działanie, bowiem pozwala zachować krzaczek w zwartej formie.
Świeże zioła to prawdziwy smak, aromat i zdrowie!
Świeże zioła można obecnie kupować także w supermarkecie, jednak ich żywotność jest często zawodna. Przesadza się je do większej doniczki, ale nie zawsze się przyjmują, a często bardzo słabo rosną. Nie wiem czym jest to spowodowane, być może są to odmiany przystosowane tylko do bardzo precyzyjnych warunków glebowo/oświetleniowo/temperaturowo/wodnych, być może są te biedne zmutowane roślinki, zabawki w rękach chciwych ogrodników.
Cennik przy przesyłce Poczta Polska paczka priorytetowa polecona:sadzonki pocztą wysyłamy od poniedziałku do środykupując 1 sadzonkę płacisz za paczkę 11złkupując 2- 4 sadzonki płacisz za paczkę 14zł.kupując 5- 10 sadzonek płacisz za paczkę 18zł. kupując 10 - 30 sadzonek płacisz za paczkę 21zł.Kurierem wysyłamy od poniedziałku do czwartku, a zapłacisz:zamawiając 1- 10 sadzonek zapłacisz 21zł.powyżej 10 - 30 sadzonek zapłacisz 30 zł.