Smak i zdrowie!
Własne, zawsze świeżo zerwane!
Czy znają Państwo niepowtarzalny smak i piękny aromat ziół? Na pewno tak, przecież prawie wszystkie suszone zioła można kupić w sklepie. Jednakże nic nie zastąpi smaku i aromatu świeżych, własnoręcznie zerwanych ziół. Najlepiej zrywać je tuż przed dodaniem do potrawy i nie przejmować się tym, że nasza roślinka straci swój urok. Zrywanie listków lub obcinanie wierzchołków ma dobroczynny wpływ na rozkrzewienie naszej rośliny.
Domowy ogródek ziołowy nie tylko dostarczy świeżych listków, ale będzie także zieloną ozdobą balkonu czy parapetu okiennego. Uprawa ziół nie jest trudna – poradzi sobie z nią każdy, kto zajmuje się w domu ozdobnymi roślinami doniczkowymi.
Oregano złote jest rozłogową, wieloletnią, mrozoodporną rośliną, z intensywnie pachnącymi liśćmi. Kwitnie drobnymi liiowo-różowymi kwiatkami, w okresie od lipca do września. Jest rośliną, mało wymagającą w uprawie. Nadaje się do uprawy w domu na balkonie i w ogrodzie. Jest bardzo dekoracyjne, idealne do nasadzeń w wiszących koszach. Również doskonałe jako roślina okrywowa (przyciąga pszczoły i motyle). Rośnie na glebach przeciętnie zasobnych, średniowilgotnych, na stanowiskach słonecznych (liście wtedy bieleją) lub półcienistych.
Oregano złote jest cenną rośliną, o ciekawym aromacie. Posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Doskonałe do wzbogacania aromatu i smaku potraw. Ma delikatniejszy aromat niż oregano greckie.
Oregano złote służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów, ryb i krabów. Dodaje się je do potraw mięsnych, sosów i zup.
Oregano doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu.