Oregano plamiste,
zioła w doniczkach,
wysokość roślinki 12-15cm.
super smak i efektowny wygląd.
OREGANO plamiste, bylina użytkowa i ozdobna. Liście aromatyczne, mogą być używane do potraw, roślina jest niska, w kolorze złota, kolor ten utrzymuje się cały sezon.
Jest ono ziołem wieloletnim, osiągającym wysokość do 80 cm. Najczęściej występujące odmiany, to oregano z regionu Morza Śródziemnego, które znajduje zastosowanie w kuchni włoskiej i greckiej oraz oregano meksykańskie.
Oregano europejskie jest wieloletnim, odpornym na chłody ziołem. Posiada rozgałęzione łodygi i liście pokryte włoskami. Kwitnie od lipca do końca września. Jego korzystne właściwości znane były już w starożytności, a obecnie potwierdzone są wynikami licznych badań naukowych.
Oregano zwiększa produkcje śliny, soku żołądkowego i żółci, usprawniając procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Poza tym pobudza apetyt, działa wiatropędnie oraz wiąże szkodliwe produkty przemiany materii. Usprawnia czynność gruczołów potowych oraz nerek, łagodnie zwiększając wydalanie moczu. Posiada właściwości dietetyczne i ułatwiające trawienie.
Jeśli chodzi o jego zastosowanie w kuchni, to stosuje się go jako przyprawę do wędlin, sałatek, sosów, serów i ryb. Dodaje się je do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Suche liście oregano dodaje się do zup i potraw rybnych co podnosi ich walory smakowe. Ponadto doskonale pasuje ono do pizzy, makaronów i do pomidorów. Dobrze współgra z majerankiem, tymiankiem, bazylią i pieprzem.
Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej z pewnością docenią smak świeżego oregano. Do ich uprawy najlepsza jest gleba próchniczna, bogata w składniki odżywcze. Im lepsza i bardziej przepuszczalna będzie ziemia, tym intensywniejszy aromat będą miały liście ziół.Z powodzeniem można ją hodować na parapecie. Oregano najlepiej ustawić je w miejscu ciepłym i umiarkowanie nasłonecznionym. Dopiero dorosłe i wzmocnione już krzaczki powinny rosnąć w pełnym słońcu. Roślina ta lubi wilgoć, choć w początkowym etapie wzrostu należy uważać, by nie zgniła.
Zioła nawozimy w okresie wiosennym średnio co dwa tygodnie. Jednak substancje, które będą nam do tego służyć, nie mogą być pochodzenia chemicznego, bowiem odbije się to na jakości naszych sadzonek, a i późniejsze spożycie nawożonych sztucznie ziół może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Dlatego najlepiej stosować nawozy organiczne i używać ich zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, traktując zioła jak normalne rośliny.
Gdy chcemy zasmakować świeżych listków jednego z ziół, najlepiej zerwać je z rana. Wbrew pozorom nasze łakomstwo ma dla roślinek dobroczynne działanie, bowiem pozwala zachować krzaczek w zwartej formie.
Świeże, zielone zioła
to
prawdziwy
smak, aromat i zdrowie!
uwaga : sadzonki wysyłamy w doniczce, odpowiednio zabezpieczone
Świeże zioła można obecnie kupować także w supermarkecie, jednak ich żywotność jest często zawodna. Przesadza się je do większej doniczki, ale nie zawsze się przyjmują, a często bardzo słabo rosną. Nie wiem czym jest to spowodowane, być może są to odmiany przystosowane tylko do bardzo precyzyjnych warunków glebowo/oświetleniowo/temperaturowo/wodnych, być może są te biedne zmutowane roślinki, zabawki w rękach chciwych ogrodników.
Cennik przy przesyłce Poczta Polska paczka priorytetowa polecona: sadzonki pocztą wysyłamy od poniedziałku do środy kupując 1 sadzonkę płacisz za paczkę 11zł kupując 2- 4 sadzonki płacisz za paczkę 14zł. kupując 5- 10 sadzonek płacisz za paczkę 18zł. kupując 10 - 30 sadzonek płacisz za paczkę 21zł. Kurierem wysyłamy od poniedziałku do czwartku a zapłacisz: zamawiając 1- 10 sadzonek zapłacisz 21 zł. 10 - 30 sadzonek zapłacisz 30 zł. info: [zasłonięte]@interia.eu tel.661[zasłonięte]408
|
|
|
|